Lluis Espinal: un màrtir incòmode

Lluís Espinal, jesuïta i periodista nascut a Sant Fruitós de Bages, va haver de marxar a Bolívia l'any 1968 per les pressions de la censura franquista contra el seu treball de denúncia social a TVE. A Bolívia, Espinal es va integrar en el corrent de l'Església conegut com a teologia de l'alliberament, i des de l'exercici del periodisme va denunciar les injustícies i desigualtats econòmiques i socials i la falta de llibertats. El seu assassinat, el 22 de març de 1980, a mans de militars, va ser el primer d'una campanya de terror que preparava un nou cop d'estat a Bolívia. S'entrevista companys jesuïtes i altres persones que van treballar o conviure amb Espinal i persones que han estat influenciades pel seu testimoni. Es parla de la investigació de l'assassinat, iniciada l'any 1983, i s'entrevista algun dels inculpats.

L'Espinal era jesuïta i periodista i estava especialitzat en cinema i televisió. Havia treballat a la TVE fent el programa de denúncia social "Cuestión Urgente". El programa pateix la censura franquista i ell marxa cap a Bolívia l'any 1968. Allà s'integra en el corrent de l'església que aposta per la Teologia de l'Alliberament i que lluita contra de les dictadures que assolen Amèrica Llatina durant la segona meitat del segle vint. El seu assassinat, el 22 de Març de 1980, és el primer d'una campanya de terror que prepara l'últim cop d'Estat que ha patit Bolívia.

L'equip de rodatge s'ha desplaçat a Bolívia per veure què representa l'Espinal en aquell país. Ell va tenir un paper destacat tant a la ràdio com a la premsa i la televisió boliviana. A través d'un periodisme crític, independent i compromès, va denunciar sempre amb contundència la injustícia i la desigualtat. La força dels seus escrits i programes va fer que els sectors més conservadors el titllessin de radical i comunista.

Durant el rodatge a Bolívia, "30 minuts" ha pogut entrevistar nombrosos testimonis que van treballar amb ell, que hi van conviure i a persones que, sense conèixer-lo personalment, han estat influenciades pel seu testimoni. El reportatge inclou també les conclusions de les investigacions que es van començar però van interrompre's perquè ningú ha demanat mai responsabilitats.

El reportatge inclou entrevistes a persones rellevants de la cultura boliviana com el President de la República, Carlos Mesa, un dels cantautors més famosos, Luis Rico, o un polític conegut com és Antonio Peredo. Les càmeres de "30 minuts" també han entrat a la presó d'alta seguretat de Chonchocoro (La Paz) per entrevistar algun dels inculpats, segons les investigacions iniciades l'any 1983 en un sumari que quedà interromput pel judici de responsabilitats de Luis Garcia Meza. També s'ha entrevistat algún dels paramilitars acusats d'haver assistit a la tortura d'Espinal.

Vint-i-cinc anys després de l'assassinat, "Un màrtir incòmode" vol recuperar i donar a conèixer una figura silenciada però amb un missatge de plena actualitat.

DOSSIER DE PREMSA (pdf)
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3