Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'interrogatori
30 minuts

L'interrogatori

Als EEUU els últims anys han aflorat prop d'un miler de casos d'auto-inculpacions extretes després de dies d'uns interrogatoris per la policia en què els detinguts suportaven una forta pressió psicològica.

Però el resultat de l'aplicació del seu mètode no va suposar una millora de les condicions i dels drets dels detinguts. Això s'ha sabut perquè en els últims anys han aflorat prop d'un miler de casos d'autoinculpacions que van ser extretes després de dies d'uns interrogatoris en què els detinguts eren sotmesos a una forta pressió psicològica, en què els policies els deien mentides i feien servir proves falses o inexistents perquè acabessin reconeixent uns crims que no havien comès. Un estudi recent d'una xarxa d'advocats que actua contra els errors judicials demostra que un terç de les persones que van ser declarades innocents en els judicis s'havien declarat culpables en el seu pas per comissaria.

El reportatge "L'interrogatori" dona a conèixer un d'aquests casos, el de Lamarr Monson, un petit traficant de drogues de Detroit que el 1996 va ser acusat de la mort de Cristina Brown, una nena de 12 anys consumidora i que, com ell, venia drogues. Un cop detingut com a sospitós, a Lamarr el van convèncer de declarar-se culpable, després de dir-li que tenien un munt de proves contra ell, però, de fet, no hi havia res de res. Tot i això, el van jutjar i el van declarar culpable d'assassinat amb una única prova: la seva declaració. Va ser condemnat a 50 anys de presó. Això, el 1997, però el 2017, l'aparició d'un testimoni que va assegurar saber qui era el veritable assassí de Cristina i una nova investigació van obligar a revisar aquest cas i es va demostrar una mala praxi policial i els artificis que es van fer servir per provar la seva culpabilitat. En la nova vista que es va fer, el jutge el va deixar en llibertat després d'haver estat injustament vint anys a la presó. Aquest és només un dels molts casos que s'estan donant a conèixer públicament als Estats Units i que posen en qüestió actuacions policials que atempten contra els drets humans, i que han deixat un rastre de dolor i d'injustícia que cap indemnització podrà reparar mai.

Un reportatge de: Laurent Richard

Imatge: Mathias Denizo

Una producció de Premières Lignes

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3