L'etanol, el combustible que es planta

El bioetanol és el combustible de moda. És un alcohol d'origen vegetal que pot substituir, en diferents proporcions, la gasolina. Qualsevol vehicle pot utilitzar-lo en una proporció màxima del 10% sense cap problema. L'ús al 85% només està reservat a uns vehicles especials, els "flexi", que tant poden anar amb gasolina normal com amb etanol, el E-85.

L'etanol és un biocombustible renovable que contamina menys que la gasolina i que permet, sobretot, dependre menys dels països productors de petroli. Per aquesta ultima raó, George Bush està a favor de la seva expansió i Hugo Chávez hi està en contra. Espanya és una potència en la fabricació de bioetanol; però, en canvi, el seu consum és nul: les companyies petroleres hi estan en contra.

A principis de març, el president George Bush va fer una gira per Llatinoamèrica amb un objectiu clar: subscriure una aliança amb alguns països llatinoamericans, especialment amb el Brasil, per produir etanol. L'objectiu de Bush era doble: per un costat, impulsar una energia d'origen renovable, que l'apropi a la tendència d'intentar pal¿liar el canvi climàtic; per un altre, mirar d'acostar-se a la independència energètica i no haver de dependre de països poc "fiables" -països del Pròxim Orient, Veneçuela...- a l'hora de nodrir-se d'energia. En definitiva, uns objectius que combinen el medi ambient amb la geostratègia i que van aparèixer en el discurs de Bush sobre l'estat de la unió del gener amb el lema "20 en 10": d'aquí a deu anys, el 20% del combustible dels Estats Units ha de ser d'origen renovable. Fonamentalment, etanol.

La producció d'etanol experimenta en aquests moments un "boom" a tot el món: als Estats Units, l'estat d'Iowa, l'"emirat del biocombustible" -un estat agrícola dedicat fins ara massivament al conreu del blat de moro- es podria veure obligat, l'any que ve, a importar blat de moro d'altres estats per proveir les plantes d'etanol que ja té i les que estan en construcció al seu territori. La dedicació del blat de moro a la fabricació d'etanol fa pujar el preu dels aliments que es basen en aquest cereal i de la carn dels animals que l'utilitzen com a farratge: porcs, pollastres...

La producció de l'etanol ha tingut uns efectes "col·laterals" inesperats: el preu dels cereals ha pujat a tot el món i a Mèxic ha provocat la "crisi de la tortilla": l'encariment sobtat de les "tortillas", una mena de pa fet de blat de moro que constitueix la dieta bàsica dels mexicans més pobres. El govern mexicà ha hagut d'aplicar mesures extraordinàries per garantir-ne el preu.

Una recent cimera de primers ministres i caps d'estat de la Unió Europea també ha apostat per l'obligatorietat de la barreja de combustibles fòssils amb biocombustibles; però la proporció ha de ser determinada pels països. Suècia és l'únic país de la Unió Europea que ha fet una aposta clara pel bioetanol. A Espanya, es dóna una paradoxa: el país acull la productora d'etanol més important d'Europa -i la cinquena del món, amb plantes als Estats Units-, hi ha tres plantes de producció d'etanol i, també a Espanya, es fabriquen cotxes "flexi" (que poden anar amb un 85% d'etanol). En canvi, no hi ha ni una gasolinera a tot l'estat on es pugui carregar etanol. La raó és que les companyies petroleres estan en contra de la distribució i mescla perquè a Espanya i a Europa sobra gasolina (la majoria de vehicles del parc automobilístic funciona amb dièsel).

Aquest reportatge de "30 minuts" presenta un panorama global de l'etanol al món: el programa mostra la situació i les repercussions del desenvolupament d'aquest biocombustible a Espanya, Suècia, Mèxic i els Estats Units.

L'etanol és més net que la gasolina? Estalvia energia? La seva producció és sostenible? Hi ha competència entre menjar i combustible? Són algunes de les preguntes que intenta contestar aquest reportatge.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3