L'Assemblea, un retrat

En les últimes Diades, centenars de milers de persones han sortit al carrer per demanar la independència de Catalunya. Són mobilitzacions organitzades per l'Assemblea Nacional Catalana, una associació sense ànim de lucre, nascuda fa només dos anys.

En les últimes Diades, centenars de milers de persones han sortit al carrer per demanar la independència de Catalunya. Són mobilitzacions organitzades per l'Assemblea Nacional Catalana, una associació sense ànim de lucre, nascuda fa només dos anys, que ha aconseguit marcar l'agenda política de Catalunya i d'Espanya. Quina és la història de l'Assemblea? Com s'organitza i qui són els seus membres?

Les grans mobilitzacions de la Diada, amb centenars de milers de persones als carrers de Barcelona o unint Catalunya de punta a punta amb una cadena humana de 400 quiilòmetres, són la part més coneguda de l'activitat de l'Assemblea Nacional Catalana; però no l'única. Al llarg de l'any, aquesta institució organitza més de 1.000 activitats, tant a Catalunya com a l'exterior.

L'Assemblea té més de 70.000 adherits -37.586 socis, que paguen quota, i la resta simpatitzants i col·laboradors- i està present a 550 municipis i comarques de Catalunya i a més de 30 ciutats d'arreu del món. Els socis també s'agrupen en sectorials professionals i de lleure que apleguen, per exemple, empresaris, jubilats, taxistes... L'únic objectiu de l'Assemblea és aconseguir una majoria social suficient per fer possible la indepèndencia a través d'una consulta democràtica.

En els seus dos anys d'existència, l'Assemblea ha aconseguit que la reivindicació sobiranista -"el procés"- s'hagi convertit en el centre de l'agenda política tant a Catalunya com a Espanya i ha obligat totes les forces polítiques a manifestar-se sobre la qüestió. Sense l'Assemblea, difícilment s'hagués arribat a un punt impensable fa només dos anys: que el pròxim 9 de novembre estigui prevista la celebració d'una consulta sobre la independència de Catalunya.

El programa "30 Minuts" ha seguit durant un mes les activitats de l'Assemblea a diferents indrets de Catalunya i ha fet un retrat coral dels seus membres. En el reportatge, a més d'explicar com s'organitza i funciona aquesta associació, també es recull una història poc coneguda: com es va concebre el projecte de l'Assemblea Nacional Catalana.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3