Las Vegas, els Monegres

A finals de l'any passat s'anunciava públicament un projecte aparentment increïble. Al mig dels Monegres, una zona estepària desconeguda pel turisme, un consorci de 12 empreses internacionals hi vol edificar un complex que seria una barreja de Las Vegas i Orlando, però a l'europea. Les xifres atordeixen: 32 casinos, 70 hotels, 4 parcs temàtics, 200 restaurants, una plaça de toros, un palau de congressos...

Però el conte continua: el macrocomplex crearia 65 mil llocs de treball, atrauria 25 milions de turistes anuals i s'hi invertirien 17 mil milions d'euros, el triple del pressupost anual de la Comunitat Autònoma d'Aragó. El projecte només és una idea, però ja té nom: Gran Scala.

El reportatge del 30 minuts retrata la manera com ho veuen els pobles de la comarca, una de les que tenen menys densitat de població de tot Espanya.
Majoritàriament s'ha rebut amb entusiasme, perquè ho veuen com una manera de redimir els seus problemes i d'evitar la fugida dels joves per falta d'expectatives. Sobretot al sud de la comarca, on els agricultors han abandonat l'esperança que els arribin els sistemes de reg que van convertir en regadiu el nord dels Monegres. Ara els agricultors de secà, cansats d'esperar la pluja o el reg, veuen en el complex lúdic una sortida per a l'economia de la zona.

Però sis mesos d'especulacions i negociacions, no del tot secretes, han acabat per convertir l'eufòria inicial en una mena d'escepticisme i cansament. A Saragossa comença a organitzar-se l'oposició a Gran Scala, centrada en l'impacte demogràfic, social i mediambiental que implicaria el projecte, però també en la seva falta de credibilitat financera i la implicació del govern d'Aragó, que ha promès infraestructures i fins i tot un canvi de lesgislació.

30 minuts segueix també el periple dels promotors, que intenten generar confiança en el projecte. Dos executius catalans vinculats al sector del joc porten la coordinació a Espanya d'International Leisure Development, la matriu de 12 empreses intenacionals que va néixer per tirar endavant Gran Scala. S'ho creuen, n'estan convençuts i volen aclarir qualsevol dubte sobre la solvència d'ILD.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3