L'Amèrica en fallida
Tres anys després de l'esclat de la crisi financera als EUA, amb gravíssimes repercussions, sobretot a Europa, ens tornem a fixar en el gegant nord-americà. Quina dimensió té, allà, la crisi?
El reportatge "L'Amèrica en fallida" ens remet a l'origen geogràfic de la crisi financera que ha acabat afectant decisivament l'economia real: va esclatar el 2008 als Estats Units, però encara en patim les gravíssimes conseqüències, amb nous problemes afegits, en una gran part del món, especialment als països europeus. Atents minut a minut, dia a dia, a l'evolució de la crisi en l'Europa de l'euro i en el conjunt de països de la Unió Europea, ens hem oblidat de la realitat nord-americana. "L'Amèrica en fallida" ens refresca la memòria i l'estricta actualitat.
Diverses ciutats i fins i tot estats estan a punt de fer fallida. Per evitar la completa liquidació dels serveis públics, les administracions locals han hagut de fer molts sacrificis. El comtat de Jefferson, a l'estat d'Alabama, és un dels territoris víctimes d'aquestes dràstiques retallades. Amb un deute de 4.000 milions de dòlars, té el rècord del col·lapse més gran d'una comunitat local als Estats Units. Pressionat pels creditors de Wall Street, les autoritats del comtat no poden pagar el sou d'un terç dels seus funcionaris i han hagut de reduir sense remei els seus serveis públics.
La ciutat de Prichard ha hagut d'anar fins i tot més lluny: des de fa aproximadament un parell d'anys ha hagut de cancel·lar les pensions dels seus treballadors jubilats, una paga que depèn de l'administració local i no de l'estatal o de la federal. I a la ciutat de Detroit, que va ser durant moltes dècades el símbol de la poderosa indústria automobilística nord-americana i que ara ho és de la recessió econòmica que pateixen moltes àrees dels Estats Units, l'Ajuntament ha decidit abandonar determinats barris a la seva sort, sense el paraigua de cap servei públic.