Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

L'amenaça del ciment

Les últimes zones verges del Mediterrani estan cada cop més amenaçades per l'expansió d'un urbanisme sense control. La Unió Europea ja ha mostrat la seva preocupació pel perill que això representa, especialment a les zones protegides, com, per exemple, el Parc Natural del Cabo de Gata.

Un equip del 30 minuts ha recorregut el litoral que va d'Almeria a Múrcia, que, actualment, té un dels percentatges més baixos d'urbanització del primer quilòmetre de costa de tot Espanya. En concret, un 13 %. D'aquí a poc, una autopista unirà les dues zones per afavorir un desenvolupament urbanístic que capgirarà totalment l'actual paisatge de desert i hivernacles i el convertirà en un mar d'urbanitzacions i camps de golf. Totes dues zones s'han apuntat tard a la carrera urbanística. Però els municipis no volen deixar passar l'oportunitat de pujar al carro del turisme i es multipliquen arreu els projectes. Si s'aprovessin tot els plans presentats pels municipis d'Almeria, aquesta província passaria, en deu anys, de tenir mig milió d'habitants a tenir-ne 7. A la comunitat autònoma de Múrcia les previsions de futur són construir 300.000 nous habitatges i 40 camps de golf en una àrea amenaçada constantment per la sequera.

Fa uns mesos, l'hotel de L'Algarrobico, situat al Parc Natural de Cabo de Gata, a Almeria, es va convertir en un símbol de la lluita per preservar la costa verge. Les denúncies dels ecologistes van aconseguir que un jutge paralitzés les obres de forma cautelar, i que les administracions, després d'anys de silenci, anunciessin que farien el possible per enderrocar l'hotel. El reportatge comença amb aquesta polèmica platja, on es volien construir 7 hotels, 1.500 vivendes i un camp de golf. La paralització del projecte va ser celebrada per una part de l'opinió pública europea i espanyola pel que té d'emblemàtic el Parc, però, en canvi, ha indignat el poble de Carboneras, que esperava que la nova instal·lació fos un revulsiu per a l'economia del poble. Carboneras no és l'únic municipi dins el Parc Natural que rep la pressió dels interessos urbanístics. Els col·lectius ecologistes creuen que l'amenaça del ciment acabarà per fer insostenible la preservació de la natura.

L'altre punt d'interès del reportatge és el poble d'Alhama de Múrcia, on un fabulós projecte urbanístic per construir-hi 6 macrourbanitzacions amb 60 mil vivendes i vuit camps de golf penja d'un fil pel vot en contra d'una regidora trànsfuga del PP, el partit que governa al consistori municipal. El creixement previst suposaria que un poble de 18 mil habitants passaria a tenir-ne 180 mil abans de 20 anys. El tema ha provocat una autèntica divisió al poble. El model urbanístic que s'està imposant a Múrcia és la del "resort" tancat: un complex de vivendes que disposa de tot tipus de serveis a l'interior, amb camps de golf inclosos, i dirigit preferentment a una clientela estrangera.

¿Es podria convertir aquesta zona del mediterrani espanyol en una espècie de Florida d'Europa, on els jubilats del països del nord acabarien els seus dies sota el sol radiant d'Espanya? ¿Com s'han de gestionar recursos tan escassos a la zona com per exemple l'aigua per mantenir el bon funcionament d'aquestes urbanitzacions? ¿Es col.lapsaran els serveis sanitaris davant de l'increment de la demanda de persones de la tercera edat? A canvi de la requalificació dels terrenys, les constructores ofereixen als municipis el finançament de dessaladores per fer front als problemes d'aigua, així com infraestructures diverses.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3