La Xina d'aquí

30 minuts s'endinsa en la comunitat xinesa de Catalunya a través de tres joves que van arribar al nostre país en plena adolescència.

30 minuts s'endinsa en la comunitat xinesa de Catalunya a través de tres joves que van arribar al nostre país en plena adolescència.

A Catalunya, hi viuen prop de 50.000 xinesos, la majoria a Barcelona i l'àrea metropolitana. Tret d'immigracions anecdòtiques prèvies, els xinesos van començar a establir-se a Catalunya a principis dels anys 90. Vint anys després, aquells pioners ja han reagrupat els fills, que en molts casos s'han escolaritzat aquí, i fins i tot són avis de criatures nascudes aquí. La barrera idiomàtica ha creat tòpics i estereotips al voltant d'una comunitat que en vint anys ha canviat radicalment.

A les escoles i universitats catalanes, hi estudien més de 6.000 xinesos. Molts dels alumnes de Primària i Secundària han fet una incorporació tardana a l'escola i han de fer un sobreesforç per posar-se al dia amb el català i no perdre el curs. Els pares, que sovint desconeixen la llengua d'aquí, necessiten traducció simultània per fer un seguiment dels estudis dels fills.

De fet, l'idioma és el gran obstacle amb què es troben els xinesos quan arriben a Catalunya. Molts dels pioners que van arribar als anys 90 han dedicat aquests vint anys a treballar per estalviar i reunir els fills, i no han trobat el temps per aprendre el català o el castellà. Una realitat que ara canvia amb els fills, arribats aquí molt joves, que sovint fan de traductors als pares. El desconeixement de la llengua no els ha impedit, però, muntar els seus negocis i ser la comunitat estrangera que més treballa per compte propi.

La presència de joves xinesos que han crescut aquí són un valor afegit per a les empreses catalanes del sector de la importació. El nou paper de la Xina com a potència mundial també ha transformat els motius pels quals els xinesos vénen a Europa. Si fa vint anys buscaven feina i una vida digna, ara vénen a completar estudis per tornar al seu país amb més currículum.

El creixement de la comunitat xinesa a Catalunya ha potenciat el sorgiment de nous negocis pensats per donar serveis al col·lectiu.

El reportatge La Xina d'aquí és un retrat d'una comunitat fins ara desconeguda, però cada cop més visible i més establerta a Catalunya. Un retrat fet per tres joves que parlen de les pròpies experiències i de les dels pares, tres joves fills d'una societat transnacional i, sobretot, de la globalització.




Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3