La mina: punt zero

Retrat del barri de la Mina i de l'activitat que genera la posada en marxa del pla especial de reforma de la Mina, aprofitant l'impuls immobiliari del Fòrum 2004, que inclou mesures urbanístiques i socials per millorar el barri en un termini de vuit anys i la construcció d'una comissaria dels Mossos d'Esquadra. El projecte té el suport de la Generalitat, dels ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona i de la Diputació de Barcelona. Inclou declaracions de veïns del barri, polítics i tècnics implicats en el pla de refroma, així com imatges del programa "30 minuts" "Carrer venus, número 3", del 7 de maig del 1989 per veure l'evolució del barri.

Per les dotze mil persones, aproximadament, que viuen a la Mina, aquest any és el punt zero d'un seguit de transformacions que haurien de canviar radicalment el barri en els pròxims 8 anys. Aquest estiu han entrat les màquines per enderrocar una antiga escola d'adults i construir al seu lloc una flamant comissaria dels Mossos d'Esquadra a la qual es destinaran 100 agents. Simbòlicament, la primera obra fa referència a la seguretat al barri, perquè, segons els veïns i les autoritats, aquest és el principal problema que tenen. Determinats clans delictius - sobretot traficants de droga - han consolidat al llarg dels anys el seu domini al barri amb les seves seqüeles d'incivisme, deteriorament dels espais comuns als carrers i a les escales dels edificis. Això ha degradat la convivència la barri fins al punt que alguns veïns comparen la seva situació amb el País Basc: una minoria té atemorida i dominada la majoria de la població.

El Pla Especial de Reforma de la Mina, aprofitant l'impuls immobiliari del Fòrum 2004, que es fa a uns metres de la Mina, vol posar remei a això a través de mesures urbanístiques i socials. Totes les administracions competents -Generalitat, Ajuntament de Sant Adrià, Ajuntament de Barcelona i Diputació- han entrat en aquest projecte i han constituït un consorci que haurà de tirar-lo endavant. Els fons compromesos són molt importants i les maquetes ja mostren el futur canvi d'imatge del barri.

El reportatge del "30 minuts" d'aquesta setmana fa un retrat del barri en aquests moments i de l'activitat que genera la posada en marxa del pla. Molts veïns es mostren escèptics i d'altres esperançats. També hi ha preocupació entre les persones que veuran els seus pisos enderrocats i no saben on i com seran reallotjats. En diverses seqüències es mostren els problemes quotidians de convivència a causa de la brutícia, l'incivisme i la falta d'intervenció policial.

Una part important d'aquest treball explica els debats entre les organitzacions dels veïns i les administracions per com s'aplica el pla i de les dificultats que hi ha a l'hora de decidir les prioritats i les inversions. La gent més lluitadora del barri ja ha conegut altres projectes de transformació que han acabat en no res. Totes les administracions diuen que ara va de debò. Un activista dels moviment dels veïns ho resumeix: "Estem esperançats, però no entusiasmats."

Per il·lustrar la vida quotidiana al barri, en el reportatge es recuperen imatges i personatges d'un "30 minuts" emès fa tretze anys amb el títol de "Carrer Venus, número 3", on s'explicaven els problemes del barri a través de l'exemple d'una escala de veïns. Precisament, el bloc on hi ha aquesta escala serà enderrocat en el futur. Ara es tornen a veure tres de les famílies que apareixien en aquella peça per mostrar com ha evolucionat, o no, la seva vida.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3