La màfia tòxica

Durant més de vint anys, la màfia va enterrar a la regió de Nàpols milions de tones de residus tòxics. Quines són les conseqüències?

Durant més de vint anys, la màfia va enterrar a la regió de Nàpols milions de tones de residus tòxics. Quines són les conseqüències?

"Al peu del Vesuvi, al costat de Nàpols, la terra treu fum. Però el fum no ve del volcà. No hi ha guèisers ni aigües termals, però, ara, aquesta regió es coneix amb el nom de Terra dels Focs. Aquest fenomen, és natural? Per començar a descobrir-ho haurem d'anar a aquest barri dominat per la Camorra, la màfia napolitana."

Així comença el reportage denúncia "La màfia tòxica", un relat esfereïdor sobre un dels escàndols mediambientals més greus coneguts a Europa.

Durant anys, la màfia va enterrar milions de tones de residus sota els camps de conreu napolitans. Els més tòxics els enterraven a una profunditat de fins a trenta metres. Els altres estan escampats a peu de carretera. Des de fa uns quants mesos, la Terra dels Focs es coneix amb un altre nom: el Triangle de la Mort. Per què? Un grup de dones ens dóna la resposta: alguns fills seus han mort de càncer. Metges i investigadors han establert la relació directa entre el consum de productes agrícoles contaminats pels residus i la malaltia. Una de les mares, Tina, diu: "Volem que se sàpiga la veritat i que es faci justícia a tots aquests morts. I, sobretot, volem evitar que n'hi hagi més."

Quan va començar el tràfic de residus tòxics? Qui n'estava al corrent? "La màfia tòxica" explica la història d'aquesta Terra dels Focs i com la màfia i l'Estat italià van condemnar una regió i la seva població. 
Informació d'interèsDisponible fins al 15/12/2014 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3