La guerra invisible

En un món interconnectat i hiperdependent dels sistemes informàtics, molts països es preparen per a una nova guerra al ciberespai.

En un món interconnectat i hiperdependent dels sistemes informàtics, molts països es preparen per a una nova guerra al ciberespai.

Des de fa uns anys assistim a un fenomen cada cop més estès i eficaç: els atacs informàtics contra pàgines web d'institucions oficials i de companyies privades. Els motius són diversos: des de la resposta en clau de protesta --l'anomenat grup Anonymous en podria ser un exemple-- fins a iniciatives directament delictives contra interessos privats, passant per "estratègies de terror" per motius ideològics, econòmics o polítics.

En un estadi superior al de les pràctiques dels "hackers" individuals, la potencial capacitat devastadora d'atacs informàtics organitzats a gran escala ha posat en alerta governs i organismes internacionals. El reportatge de Doc en Stock per a la cadena francoalemanya Arte "La guerra invisible" arrenca amb l'atac contra la xarxa informàtica d'Estònia fet per un grup organitzat d'ultranacionalistes russos l'agost del 2007. Es va fer com a represàlia per la retirada a la capital estoniana, Tallinn, d'una estàtua de l'època soviètica dedicada a la memòria de l'Exèrcit Roig. No només van aconseguir el col·lapse i la caiguda de les pàgines web governamentals, sinó també les dels bancs, comerços i mitjans de comunicació, entre d'altres. Alguns van assenyalar les autoritats de Moscou com a últims responsables de l'atac. Però és impossible demostrar-ho. I és en aquest fet que es basen temors i amenaces: els estats poden contractar i "regularitzar" pirates informàtics per organitzar atacs hostils sense aparèixer-hi vinculats.

L'OTAN, de la qual Estònia és membre des del 2004, en va prendre nota. La conclusió és prou preocupant: un ciberatac posat en marxa per un país enemic o per un grup terrorista pot estendre el caos a través del col·lapse econòmic, d'una apagada elèctrica a tot el país, de la caiguda de les línies telefòniques o del bloqueig del sistema informàtic aeri.

Els autors del reportatge viatgen fins a Washington i ens mostren què fa l'empresa Symantec, una de les poques companyies amb capacitat per detectar els virus informàtics que infecten diàriament milions d'ordinadors a tot el món. Els seus clients també es compten per milions. Aquí es va detectar un nou virus especialment resistent: Stuxnet. I sabrem quines conseqüències va tenir sobre la capacitat nuclear de l'Iran. Les grans potències mundials, amb la implicació dels seus respectius sistemes de Defensa, no només organitzen complexos mecanismes de prevenció, sinó que també disposen de la capacitat de passar a l'ofensiva. La recent tensió sobre la matèria entre els Estats Units i la Xina n'és un exemple.

"La guerra invisible" ofereix el testimoni d'antics pirates informàtics, especialistes i membres de centres estratègics, analistes en seguretat a internet i antics membres de l'administració nord-americana en matèria d'antiterrorisme, seguretat i conflicte nuclear, ara centrats en aquest nou conflicte a l'ombra.
Informació d'interèsDisponible fins al 03/07/2011 a les 21.50
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3