La gent és el negoci

L'economia compartida nascuda a Silicon Valley arriba a Europa. Plataformes com Uber i Airbnb trenquen motlles legals, laborals i econòmics.

La principal companyia de transport urbà, Uber, no té vehicles propis. El seu negoci es fa a través de particulars que hi posen el seu vehicle i fan de xofers a hores lliures per guanyar diners. La principal companyia d'allotjaments turístics al món, Airbnb, no té habitacions pròpies. El seu negoci es basa en oferir pisos de particulars, que guanyen diners llogant-los per a estades de curta durada. Avui Uber és un gegant de 70.000 milions de dòlars que transporta 50 milions de passatgers a 80 països. Airbnb ofereix 3 milions d'allotjaments a 100 milions de clients.  
ARUN SUNDARARAJAN, Universitat de Nova York "Aquesta és una nova forma de capitalisme, on les activitats que feien empreses o organitzacions ara s'han desplaçat cap a una massa de proveïdors particulars".

El reportatge de 30 MINUTS mostra com funcionen aquetes plataformes digitals basades en l'economia compartida que estan trencant els motlles legals, laborals i econòmics arreu del món. A diferència de companyies com Google o Facebook que han creat nous productes digitals, com cercadors o xarxes socials, el negoci de les plataformes d'economia compartida es centra en serveis tradicionals, fortament regulats amb llicències molt limitades.

Un equip de 30 MINUTS ha viatjat als Estats Units per conèixer de primera mà aquest fenomen que permet que milions de particulars ofereixin serveis i bens a altres particulars a través de plataformes d'economia col.laborativa. El sector del taxi, els treballs domèstics, el transport, l'allotjament turístic són alguns dels àmbits en què s'han creat les plataformes.

TOM SLEE, expert món digital "Moltes de les companyies d'economia col.laborativa volen convèncer que el seu èxit és perquè la seva tecnologia és més eficient, perquè els seus algoritmes són més eficients, però si t'hi fixes estalvien diners en assegurances, en pagar la gent quan té vacances, estalvien diners de no obeir les regulacions. I això és una de les raons importants de la seva capacitat de creixement".
Precarietat laboral, competència deslleial o el.lusió d'impostos van units a l'economia col.laborativa, un fenomen que ja comença a tenir impacte a Catalunya. 30 MINUTS mostra alguns exemples de sectors catalans afectats per les plataformes digitals i investiga que s'amaga darrere els pisos d'Airbnb a Barcelona, la majoria il.legals. També analitza la possibilitat que Uber pugui començar a operar a Barcelona i casos com la demanda de la patronal d'autocars a la plataforma de cotxes compartits Blablacar. 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3