La festa del cel

El programa analitza la situació de sis aeroports: Alguaire, Osca, Albacete, Ciudad Real, Castelló i Múrcia.

Espanya, amb 46 milions d'habitants, té 52 aeroports comercials. Alemanya, amb 81 milions, en té 28. L'empresa pública Aena gestiona 47 aeroports. D'aquests, només 8 es consideren rendibles.

Malgrat les xifres i la crisi, a Espanya es continuen inaugurant i construint aeroports.

Les càmeres del "30 minuts" han viatjat a aeroports amb pocs passatgers; a aeroports sense vols; a aeroports tancats i a aeroports inaugurats sense avions ni vols.

El programa analitza la situació de sis aeroports: Alguaire, Osca, Albacete, Ciudad Real, Castelló i Múrcia.

Alguaire
És el primer i de moment únic aeroport construït per la Generalitat de Catalunya i propietat seva. Inaugurat al 2010, va arrencar amb vols a París, Frankfurt, Milà, Barcelona, les Illes... També hi havia vols xàrter que portaven esquiadors espanyols al Pirineu. Ara només hi queda un vol setmanal a Palma, i totes les esperances se centren en els esquiadors britànics que han començat a arribar per anar a les pistes d'Andorra.

Osca
Tenia un dels aeròdroms per a vols sense motor més antics d'Espanya. El 2004 es va decidir fer-hi un aeroport. Les previsions eren de vols a Madrid, Barcelona, Canàries... Però en tots aquests anys només hi ha funcionat una companyia d'operador turístic que traslladava esquiadors. Però la companyia va fer fallida. Ara a Osca no hi ha cap vol comercial, i la normativa aeroportuària fa que, a la pràctica, els vols sense motor hi hagin quedat seriosament limitats. L'aeroport, no obstant, continua obert.

Albacete
Té un aeroport obert, però sense vols comercials. En les últimes eleccions municipals, l'Ajuntament va canviar de color. El nou consistori -del PP- va anul·lar el contracte que l'anterior equip -del PSOE- havia subscrit amb una companyia aèria per establir un pont aeri amb Barcelona. Acabat el contracte -de tres milions d'euros- es van acabar els vols.

Ciudad Real
És una població tan gran com Rubí que té vint-i-una connexions diàries d'alta velocitat amb Madrid i un aeroport amb la pista d'aterratge més gran d'Europa -quatre quilòmetres-. És el primer aeroport privat a Espanya, i també ha estat el primer a fer fallida. El jutge n'ha ordenat el tancament provisional després d'un any d'estar en concurs de creditors. Segons l'informe dels administradors concursals, malgrat ser un aeroport privat, el finançament era majoritàriament públic -a través de la Caixa de Castella-la Manxa, la primera intervinguda pel Banc d'Espanya-, els plans de negocis i de finançament eren inexistents i el veritable negoci havia consistit en la seva construcció.

Castelló
L'aeroport de Castelló es va inaugurar fa gairebé un any sense avions, sense permisos i sense vols. Ara, continua en la mateixa situació. L'aeroport és privat, però una empresa pública, formada per la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló, n'assumirà les pèrdues durant vuit anys. L'aeroport va ser una iniciativa personal de Carlos Fabra, president de la Diputació de Castelló durant setze anys.

Múrcia
A Múrcia, a una distància de trenta quilòmetres, hi ha dos aeroports internacionals. Un és el de San Javier, una instal·lació militar que compagina l'ús per al qual es va crear amb els vols comercials. Recentment, el govern central s'hi ha gastat 67 milions d'euros en millores per fer totalment compatibles totes dues activitats. Aquest és un dels pocs aeroports rendibles d'Aena. L'altre aeroport és el de Corvera, construït pel govern murcià en règim de concessió a una empresa privada amb un aval públic de 200 milions d'euros. El govern central apostava per mantener-los tots dos; el govern murcià nomes volia el de Corvera. Finalment, el govern murcià s'ha sortit amb la seva: l'únic aeroport civil de Múrcia serà el de Corvera, que encara s'està construint. San Javier i les seves millores quedaran per als militars.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3