La fàbrica

Cinc anys després de fer-se pública l'existència de 700.000 tones de sediments tòxics i radioactius al pantà de Flix, procedents de la química Ercros, el programa "30 minuts" entra al poble i, per primer cop, a la fàbrica, en un moment en què es debat el tancament o la continuïtat d'una indústria que durant més de 100 anys ha donat de menjar a generacions senceres de flixancos.

L'electroquímica de Flix, pionera a Europa, va introduir la química moderna a Espanya, una revolució industrial que va canviar per sempre la vida dels habitants de Flix. Enmig d'un entorn rural i pobre, la fàbrica va convertir la població en un oasi de riquesa i prosperitat, alhora que el patriarcalisme fabril vinculava fins avui el poble a la química. La fàbrica va ser la principal productora de l'estat de químics tan polèmics com el DDT, va ser un punt estratègic durant la Guerra Civil --amb la fabricació d'explosius com la cloratita-- i ha estat capdavantera en la producció de clor amb electròlisi de mercuri.

El creixement de la fàbrica no va tenir aturador fins als anys 90, quan les prohibicions mediambientals van tocar de ple la seva producció. Uns anys més tard, tot el pes de la llegenda negra de la química va caure sobre Ercros en conèixer-se la "bomba de contaminants" que la indústria havia deixat dormint sota el pantà.

Científics, polítics, treballadors i fàbrica valoren, en aquest reportatge, la incertesa a què s'enfronta el poble de Flix amb l'ombra dels residus químics encara planant sobre el riu i la dependència emocional de la fàbrica, cosa que barrava el pas a un futur més enllà de la química.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3