La coral dels homes

En la setmana del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, "30 minuts" aborda la qüestió amb un document conmovedor: la història d'una coral d'homes de la ciutat nord-americana de San Francisco colpejada dramàticament el 1992 per l'epidèmia. L'agència de reportatges francesa CAPA va fer, aquell any, un seguiment d'alguns dels seus membres afectats per la malaltia. 18 anys més tard, la mateixa agència torna a San Francisco, a la mateixa coral, encara en actiu.
Eren els anys maleïts de la sida i San Francisco, amb una nombrosa comunitat gai, una ciutat especialment traumatitzada per l'aparició i l'extensió del virus. El 1992, els periodistes Jérôme Caza i Claude Chelli van decidir relatar com afectava la sida diversos membres del Gay Men's Chorus, una coral obertament gai de la ciutat nord-americana. Van centrar el reportatge en quatre cantants: Jim, Gary, Scott i Steven. I tots quatre reflexionaven sobre les seves vides, condicionades directament per la síndrome. La meitat de la coral dels homes de San Francisco estava afectada, d'una manera o d'una altra, per la malaltia. I durant una època, cada setmana, algun membre del grup perdia la vida.

Partint d'aquell material, d'un enorme valor perquè ens mostra com afrontava la societat una malaltia desconeguda i letal, el periodista Thierry Vivier torna a visitar la coral dels homes i busca la memòria d'aquella tragèdia. També la visió que tenen sobre la sida --i els nous hàbits per lluitar-hi-- els membres del grup actuals.

Dels quatre protagonistes del 1992, només sobreviu Jim. Sabrem com li va, els seus records i l'empremta traumàtica que li ha deixat per sempre la mort dels seus companys. La ciència ha avançat molt: els tractaments del VIH permeten a la gent infectada viure sense desenvolupar la malaltia. Però cal recordar com rebia la societat aquella autèntica plaga en forma de virus a començaments dels anys 90.
Informació d'interèsDisponible fins al 12/12/2010 a les 21.50
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3