La Boqueria, un mercat retratat

El mercat de Sant Josep o de la Boqueria és un dels espais més visitats de Barcelona, més, fins i tot, que la Sagrada Família. I com les fotografies que fan cada dia centenars de turistes, el mercat és un reflex de la societat que abasteix. Els mercats parlen del seu barri, del seu poble, o, en el cas de la Boqueria, de la ciutat.

El reportatge que el programa "30 minuts" emet fa una mirada al mercat i s'atura en les experiències dels venedors, dels clients i en molts dels productes que s'hi venen, per reflectir, en definitiva, els canvis en el consum que s'han experimentat en els últims anys. Després de dies de conviure amb la gent del mercat, el reportatge mostra la influència del fenomen de la immigració, o la presència -en augment- de gent jove interessada en el producte fresc per raons de moda gastronòmica. Perquè el fenomen de cuiners com Ferran Adrià condiciona un segment de població que, si bé entre setmana menja com i on pot per falta de temps, els caps de setmana reserva una part del seu oci a comprar, a cuinar i a menjar bé.

De fet, les xifres de l'últim estudi municipal sobre els mercats de Barcelona diuen que les vendes han augmentat l'últim any un 5%.

La Boqueria, que llueix una reforma recent i la modernització de la majoria de parades, és un model per a altres ciutats i per a altres països, que o bé han perdut o potser no han tingut mai aquesta cultura. L'any passat va obtenir el premi al millor mercat del món als Estats Units, i lidera l'Associació Europea de Mercats, que s'ha firmat fa poc a Barcelona. La Boqueria, com tots els mercats, s'ha d'adaptar als temps davant la competència de les grans superfícies per mantenir, en definitiva, bona part de la identitat mediterrània.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3