Kos, en primera línia

Contingut per majors de 13 anys

L'illa grega de Kos, a tan sols tres milles nàutiques de la costa turca, és una de les portes d'entrada a Europa dels refugiats de la guerra i de la pobresa.

"Benvinguts a l'illa més bonica de Grècia", diu l'alcalde de Kos, Iorgos Kyritsis. Però la pau estival i un punt hedonista d'aquesta fantàstica illa de l'Egeu, on cada any rep la visita de més d'un milió de turistes, es trenca abruptament per l'arribada de refugiats i immigrants a les seves platges. La seva situació geogràfica, a tan sols 3 milles nàutiques de les costes turques, la fan especialment atractiva per tots aquells fugitius de la guerra de Síria que van sortir per la frontera amb Turquia i que volen assolir la supervivència i una nova vida a Europa.

El reportatge "Kos, en primera línia" és el retrat de l'impacte de l'arribada a la primera etapa d'una autèntica odissea que continuarà després cap a Macedònia, Sèrbia, Hongria, Àustria, Alemanya...Kos era també el destí de la família d'Aylan Kurdi, el nen ofegat a prop de la costa turca. La imatge del seu cos inerme a la platja ha esdevingut el símbol de la tragèdia. Ell, el seu germà, la seva mare i una desena de refugiats més no van poder recórrer les tres milles nàutiques que els separaven de Kos i hi van morir dramàticament en l'intent.

A "Kos, en primera línia" seguim els esforços dels refugiats i immigrants per poder continuar el viatge entre la comprensió i la solidaritat de veïns i turistes i la incomprensió i el menyspreu d'altres. Serem també testimonis de les condicions en què es veuen obligats a viure a l'illa, entre les ruïnes del que va ser un hotel turístic, mentre esperen els papers per sortit en ferry cap a Atenes.

El contrast entre un turisme que gaudeix despreocupadament a l'illa del sol i de les maravelloses platges i la presència pertorbadora dels que gairebé no tenen absolutament res, actua de metàfora del moment: una Europa rica temorosa que la seva bombolla del benestar es trenqui pel món cada cop més inestable i inquietant que l'envolta.
Informació d'interèsDisponible fins al 20/09/2015 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3