Jubilar-se en temps de crisi

Jubilar-se en temps de crisi

Un testimoni vital de cinc persones que aborden la jubilació o prejubilació a partir de la última reforma del sistema de pensions i en un context de profunda crisi econòmica.

Un testimoni vital de cinc persones que aborden la jubilació o prejubilació a partir de la última reforma del sistema de pensions i en un context de profunda crisi econòmica.

Jubilar-se és un tràngol pel qual passen tots els treballadors que arriben a la fi de la vida laboral. Per a uns cau com una benedicció, per a altres és una guillotina que els secciona la vida de part a part.

Fa uns mesos, l'administració va abordar la quarta reforma de la llei de pensions. És la reforma més profunda que s'ha fet des que, el 1995, el Congrés dels Diputats va aprovar la llei que regulava les pensions i que havia sorgit de l'acord de tots els agents socials, l'anomenat Pacte de Toledo. Des de llavors, una comissió permanent vetlla per la sostenibilitat del sistema de pensions i proposa reformes de més o menys intensitat i repercussió per als treballadors.

Un equip de "30 minuts" ha abordat el tema de la jubilació seguint el testimoni vital de cinc persones que han accedit a compartir amb una camera de televisió aquest procés --no sempre agradable-- de plegar definitivament de la feina.
Una auxiliar d'infermeria de 65 anys a qui agradaria continuar treballant, una secretària de direcció obligada a prejubilar-se als 58 anys, un alt executiu d'una multinacional de 59 que lluita per tornar al mercat laboral mentre no li arribi l'edat mental de la jubilació, un prejubilat de Telefònica i un taxista de Barcelona que, als 70 anys, ha decidit plegar per la insistència familiar, són els nostres testimonis.

Actualment, els treballadors es poden jubilar als 65 anys i, per tenir dret al cent per cent de la pensió, han d'haver cotitzat a la Seguretat Social 35 anys. A partir de l'última reforma, l'edat mínima de jubilació serà els 67 anys i s'haurà d'haver cotitzat 38 anys i mig per poder cobrar tota la pensió. Aquest és un dels punts més rellevants de la reforma i el que bàsicament assegurarà que, d'aquí a vint o trenta anys, quan la generació del "baby boom" arribi a la jubilació, el sistema no s'hagi col·lapsat i pugui assegurar la pensió de tants i tants jubilats que hi haurà.

"Jubilar-se en temps de crisi" examina a través dels testimonis els punts bàsics de la reforma de la llei de pensions.


Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3