Juárez: Crims sense resposta

En els últims 13 anys, a Ciudad Juárez hi han mort més de 400 dones brutalment assassinades. Els seus cossos, violats i mutilats, apareixen en descampats. És el que s'anomena feminicidi de Juárez, no tan sols per l'acarnissament amb què són comesos els crims, sinó també per la impunitat.

Un equip del "30 Minuts" ha anat a Ciudad Juárez per trobar-hi explicacions. L'equip ha parlat amb mares de les víctimes, advocats, fiscals, polítics, investigadors, policia..., i la resposta ha estat una vegada i una altra la mateixa: negligència i corrupció.

Quan la pressió popular en demanda de Justícia s'ha fet insostenible, s'han buscat caps de turc. És el cas de Víctor Javier García Uribe, àlies "el Cerillo", un dels personatges del reportage. Aquest conductor d'autobús va ser acusat el 2001 de l'assassinat de vuit noies i el van condemnar a 50 anys. L'única prova que l'inculpava era la seva confessió, obtinguda sota tortura. Després de gairebé quatre anys a la presó, aquest estiu va recuperar la llibertat gràcies a la feina incansable del seu advocat, Dante Almaraz. Almaraz, que havia d'intervenir en el programa, va pagar molt cara la defensa d'"el Cerillo": el 25 de gener, mentre l'equip era de rodatge, va ser assassinat a trets a plena llum del dia al centre de Juárez. És una mostra més de la violència que es viu a la ciutat, on sovint impera la llei del més fort.

S'obren noves fiscalies i nous departaments per posar fi al feminicidi, però tothom que intenta furgar-hi una mica massa es veu obligat a abandonar.

Les autoritats federals intenten treure importància a l'assumpte i diuen que molts dels casos es deuen a la violència domèstica, que els índexs de violència a Juárez no són superiors a la resta del país.

S'apunten diverses hipòtesis sobre els autors dels crims: assassins en sèrie, narcotraficants, bandes sàdiques, famílies poderoses... Però segurament no se sabrà mai. A la vida d'una dona pobra no s'hi dona prou valor per obrir investigacions a fons i una espessa xarxa de corrupció ho embolica tot, una corrupció que té l'origen en el narcotràfic.

Ciudad Juárez, ciutat fronterera del nord de Mèxic, és el feu del "càrtel de Juárez", el més poderós del país i un dels més importants del món. Milers de persones viuen amuntegades als barris marginals, d'extrema pobresa, i treballen a les "maquiladoras", amb el somni de poder, un dia, creuar la frontera.

És el caldo de cultiu perfecte perquè no hi hagi respostes i perquè a Ciudad Juárez els assassins continuïn matant impunement.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3