Ivie Okundaye. Una dona de carretera

Ivie Okundaye, una jove nigeriana que exercia la prostitució a la Jonquera, va ser atropellada mortalment fa dos anys. El seu cas desvetlla el mètode d'esclavatge, a través del ritual del vudú, de la prostitució d'origen nigerià al nostre país i a Europa.

Ivie Okundaye, una jove nigeriana que exercia la prostitució a la Jonquera, va ser atropellada mortalment fa dos anys. El seu cas desvetlla el mètode d'esclavatge, a través del ritual del vudú, de la prostitució d'origen nigerià al nostre país i a Europa.

La primera vegada que els periodistes Anna Teixidor i Marc Faro van saber de l'Ivie Okundaye va ser la nit del 18 de setembre de 2009, poc després d'haver mort atropellada a la carretera nacional II de la Jonquera. El vehicle que la va atropellar, de matrícula francesa, s'havia donat a la fuga i a hores d'ara encara no s'ha localitzat. La jove, de 21 anys i d'origen nigerià, fugia per por de ser sancionada per exercir la prostitució. La Ivie no podia arriscar-se a haver de pagar la sanció perquè tenia un deute previ de més de 30.000 euros que devia a les persones que l'havien ajudada a entrar il·legalment al país.

Però va ser sobretot el fet que, el dia del funeral, una vintena de noies d'origen nigerià sortissin de la foscor dels aparcaments i es deixessin veure sota el focus de la càmera -gens usual, quan la majoria no tenen documentació- que els dos periodistes van intuir que rere aquell accident fatídic hi havia alguna cosa que se'ls escapava. L'endemà, el nom de la Ivie Okundaye i la seva història personal van passar gairebé desapercebudes en els mitjans de comunicació.

Ara, després de dos anys d'investigació, el cas torna a la superfície en forma de documental a través del qual es reconstrueix la vida de la noia a l'Estat espanyol, el context social i econòmic de la família Okundaye a Benín City (Nigèria) i la metodologia de les xarxes de prostitució nigeriana a Europa a través de diversos testimonis i fonts policials.

Un dels aspectes més interessants d'aquest relat particular, extrapolable a totes les noies nigerianes víctimes de la mateixa explotació, és el de la seva ferma concepció religiosa. "Són cristianes evangelistes pentacostals molt creients i practicants, amb una profunda vida interior que xoca amb la prostitució que practiquen", remarca Anna Teixidor.

En el reportatge es parla de com a través de la pràctica del vudú s'amenaça aquestes dones abocades a exercir la prostitució de carretera per pagar els deutes a una xarxa complexa de beneficiaris, que van des de proxenetes professionals a amics i, en alguns casos, familiars. Teixidor recorda que fa poc més d'un any es va detenir un pastor d'una església a Mallorca acusat d'explotar dones nigerianes.

A diferència de les dones provinents de l'Europa de l'Est, aquest col·lectiu immigrant indocumentat viu sense la vigilància constant dels seus vexadors. Se les deixa viure juntes en un pis compartit en règim de semillibertat: sota l'amenaça del vudú són elles mateixes les que van al banc a ingressar els diners que eixuguen deutes que poden arribar a 50 mil euros. Per la policia, "l'explotació de les nigerianes és de les més radicals de què es té coneixement". A més, les declaracions ambigües de familiars de la víctima gravades a Benín City no permeten deduir la seva innocència absoluta en aquesta fosca xarxa il·legal i despòtica. 
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3