Immortals?

Allargar la vida més enllà dels límits actuals és possible. Com? Fins quan es podrà viure? D'aquí 30 anys serem immortals, com ja anuncien alguns agosarats? Serà només per a rics?

Per primera vegada, els científics s'han plantejat alentir o aturar l'envelliment atacant-lo com si fos una malaltia. Un canvi de mentalitat que ja ha aconseguit èxits al laboratori, com ara allargar la vida dels ratolins un 40%. Cosa que equivaldria, per als humans, a viure fins als 120 anys. Aquest assaig aconseguit al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques de Madrid és només un dels molts experiments que apunten en aquesta direcció.

David Sinclair, Escola de Medicina de Harvard

"No és ridícul parlar de la font de la joventut. Ho estem fent. Ja hem descobert com alentir l'envelliment, com revertir l'envelliment en animals, i només és una qüestió de temps aconseguir aquestes medecines i demostrar que podem alentir i revertir l'envelliment en els humans."

Per fer-ho estan desxifrant per què el cos comença a deteriorar-se a partir dels 40 o 50 anys. És des d'aquest moment que apareixen càncers i altres malalties cardiovasculars i degeneratives associades a l'edat. La nova estratègia és posar-hi remei buscant una píndola que ens mantingui joves, per exemple.

Manuel Serrano, investigador ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona

"No sé si el límit estarà en 120 o 140 anys, però que augmentarà, estic segur que sí."

Un equip de "30 minuts" ha accedit als laboratoris i ha entrevistat els investigadors més destacats del món, com María Blasco, del Centre Nacional d'Investigacions Científiques (CNIO); Manuel Serrano, de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB); Cynthia Kenyon, de California Life Corporation (CALICO), o David Sinclair, de l'Escola de Medicina de Harvard, entre d'altres.

El reportatge també recull les ànsies per mantenir-se jove i allargar la vida, un neguit que fa que algunes persones paguin 8.000 dòlars per una transfusió de sang de joves d'entre 17 i 25 anys. "30 minuts" ha visitat la clínica on es fa aquesta pràctica i n'ha parlat amb els responsables, molt criticats per basar-se en estudis científics encara prematurs.

La sang jove pot ser, però, un dels recursos per rejovenir-se. Això és el que s'està estudiant a la Universitat de Stanford i a l'empresa Alkahest, filial de Grífols, que busquen en el plasma la solució a malalties de l'envelliment com el Parkinson o l'Alzheimer.

Darrere la cursa per la longevitat hi ha grans inversors que aboquen milions en el que s'albira que serà un gran negoci. Alguns, a títol particular, impulsats també per la por de morir-se; d'altres són companyies tan importants com Google i les tecnològiques de Silicon Valley.

Tot plegat ha fet ressorgir el vell somni de la immortalitat en algunes persones. Fins i tot hi ha divulgadors, com José Luis Cordeiro, que fan conferències en què asseguren que d'aquí trenta anys s'aconseguirà "la mort de la mort". L'equip de "30 minuts" ha pogut entrevistar un jove que viu entre Palma i Barcelona i que ha criopreservat recentment el seu pare. El reportatge també viatja fins al centre més gran del món de criopreservació.

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Txus Muñoz

Imatge i muntatge de Txus Navarro

Producció de Carles Fernández

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3