I la tele, l'ordinador i el mòbil, on van?

On va a parar una gran part dels residus electrònics que genera Europa? Alguns països africans, com Ghana, han esdevingut el nostre gran abocador il·legal.

On va a parar una gran part dels residus electrònics que genera Europa? Alguns països africans, com Ghana, han esdevingut el nostre gran abocador il·legal.

Tòxics, preciosos pels seus components i cada cop més abundants, els residus elèctrics i electrònics es despleguen per tot el planeta. Parcialment reciclats als països del nord, els nostres telèfons, ordinadors, televisions i neveres prenen la ruta del sud cap a una segona vida, sovint curta, sovint il·legal, abans d'acabar cremats i desmantellats en abocadors a l'aire lliure, causant danys irreparables sobre la salut de les persones i el medi ambient.

El reportatge "I la tele, l'ordinador i el mòbil, on van?" és el resultat d'una investigació entre Suïssa i l'Àfrica. Produït pel programa de referència internacional de la televisió helvètica "Temps present", el document s'interroga pel destí dels aparells que no entren en el circuit oficial de reciclatge dels països desenvolupats. Suïssa és un dels estats europeus més conscienciats i amb més plantes especialitzades en el tractament de residus electrònics. A la resta d'Europa, la situació és desigual: Suècia i Dinamarca encapçalen també la llista de països on els ciutadans reciclen més quantitat de residus elèctrics i electrònics. A Espanya, segons un estudi de la Universitat de Salamanca, més del 70 per cent dels residus electrònics es tracten de manera incontrolada.
Aquest tipus de residus són els que augmenten més ràpidament al món, amb un ritme anual del 5 per cent. En el rerefons: un cicle de vida dels aparells cada cop més curt i uns consumidors que frisen per les noves tecnologies. Sovint obsolets després d'un any o dos, els nostres aparells són reciclats i destruïts en condicions ben controlades o són exportats per revenedors per a una segona vida cap al sud, l'oest d'Àfrica o Àsia.

Aquests carregaments, amb la promesa d'una segona vida, sovint acaben en abocadors després de ser exportats per homes de negoci sense escrúpols. La convenció de Bali, firmada per 170 països, prohibeix l'enviament i el comerç de residus elèctrics i electrònics, a causa, especialment, de la seva perillositat. Cremats a l'aire lliure en abocadors salvatges per nens i joves adults que busquen recuperar els components més valuosos, els residus llancen a l'atmosfera substàncies altament tòxiques i contaminen amb materials pesants el terra i l'aigua. Un repte enorme per a aquells països que no disposen encara d'instal·lacions de reciclatge.

"I la tele, l'ordinador i el mòbil, on van?" arrenca amb una seqüència ben explícita: el periodista i activista de Ghana Mike Anane truca a una xarxa acadèmica suïssa després d'haver trobat un dels seus ordinadors rebutjats en un dels abocadors salvatges del seu país. Ordinadors que encara conservaven l'etiqueta de procedència i els telèfons de contacte de la institució suïssa.

Veiem les conseqüències mediambientals d'aquest comerç il·legal a Ghana, el negoci local, i els beneficis econòmics d'un bon sistema de reciclatge. Un document que reflecteix l'enorme escletxa tecnològica entre el nord i el sud. I aquest últim entès, a més, com a gran abocador de les deixalles dels països rics, els del nord.
Informació d'interèsDisponible fins al 05/08/2013 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3