Hisenda no som tots

Hisenda no som tots

Les actuacions de l'Agència Tributària l'any passat van suposar un 23'7 % més de recaptació que el 2009, en total uns 10.043 milions d'euros. Però, i el que segueix amagat?

Fa unes setmanes, Wikileaks prometia revelar la identitat de milers de titulars de comptes suïssos ocults. Va prometre noms i cognoms. Deu ser un llistat similar al que la Hisenda espanyola va rebre de les autoritats franceses l'estiu passat. Una base de dades obtinguda per un antic empleat empipat d'un banc suís, que treu a la llum el que tothom s'imagina però ningú no veu: que moltes grans fortunes mantenen -si poden- els seus diners al marge del fisc.

Les actuacions de l'Agència Tributària l'any passat van suposar un 23'7 % més de recaptació que el 2009, en total uns 10.043 milions d'euros. Però, i el que segueix amagat? Qualsevol xifra que es doni sobre frau fiscal és només una projecció impossible de comprovar. De les petites reparacions sense factura a les complexes estructures societàries creades especialment per evadir o eludir pagar els impostos, defraudar sembla, a Espanya, gairebé un esport. La consciència fiscal és de les més baixes d'Europa. I de vegades, una línia molt fina separa el que és legal del que no ho és.

En un moment en què les arques de l'Estat estan buides, el frau fiscal provoca més malestar que mai. Aquest reportatge ofereix la visió que sobre aquest tema tenen les persones que hi conviuen cada dia: l'Agència Tributària, advocats i assessors, fiscals, investigadors privats, organitzacions que hi lluiten... "30 minuts" comprova que escapar-se del fisc no és difícil i que les estructures per fer-ho funcionen amb normalitat. Però també que no és un joc sense perill i que la persecució del frau, quan arriba, pot acabar amb la presó.

Com funcionen els paradisos fiscals, peces imprescindibles del sistema que permet que els diners es moguin per tot el món, de manera legal, i puguin acabar amagant-se si cal, és un dels punts clau del reportatge. L'equip del programa s'ha desplaçat a Panamà, un dels paradisos fiscals més utilitzats per obrir societats anònimes amb accions al portador, que no deixen rastre del propietari, per ensenyar la facilitat amb què es garanteix l'absoluta opacitat dels comptes associats. També a Andorra, el lloc tradicionalment preferit per als catalans de classe mitjana per tenir-hi els seus estalvis, que ara intenta treure's l'estigma de paradís fiscal.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3