Hackers 1-O

Internet ha viscut aquesta tardor a Catalunya un episodi de repressió i resistència sense precedents a Europa. És la lluita entre un estat espanyol emparat per la justícia i un ciberactivisme voluntari que espontàniament pren el relleu de la Generalitat per construir a contrarellotge el sistema informàtic de l'1 d'octubre. El joc del gat i la rata culmina la jornada del referèndum quan té lloc a la xarxa una autèntica ciberguerra

Amb el tancament de la primera web del referèndum de la Generalitat, el dia 13 de setembre, va començar una persecució legal que es va desbocar les setmanes següents amb successives ordres judicials destinades a bloquejar més de cent pàgines web, la majoria, privades. Entre les ordres més polèmiques hi ha, la que obliga la Fundació.cat a exercir de censor revisant i bloquejant els continguts que parlin del referèndum, d'entre les cent mil pàgines web del domini.cat que té registrades.

El contrapunt a aquest atac és l'aparició espontània d'un "hacktivisme" no organitzat  que hi respon copiant i multiplicant les pàgines oficials i difonent eines perquè els usuaris es puguin saltar els bloquejos. La comunitat digital es rebel·la contra el que veuen com un atac alarmant a la neutralitat de la xarxa i se sumen a la causa autèntics mites com Julian Assange, Edward Snowden, Peter Sunde i grups com Anonymous.

Aquesta lluita té el seu punt culminant el dia 1 d'octubre. Amb una Generalitat molt vigilada des de finals de setembre, el lideratge del sistema informàtic l'han assumit una desena d'activistes voluntaris que aconsegueixen mantenir viu el cens universal de votants, contra atacs informàtics de primera magnitud. El més visible és el que impulsen alguns usuaris d'una coneguda comunitat virtual espanyola. El reportatge dona veu a molts dels activistes informàtics que han estat testimonis o han format part d'aquest ampli entramat que va fer possible la votació. I investiga alguns aspectes més desconeguts, com ara qui hi havia darrere l'atac al referèndum, el paper de les grans operadores de telecomunicacions espanyoles en la censura, el polèmic sumari que s'està instruint des del jutjat número 13 de Barcelona o el silenci i la inhibició, fins ara, de les institucions europees que haurien de vetllar per la llibertat d'expressió a les xarxes.

Un reportatge de: Mariona Bassa i Víctor Díaz

Imatge: David Bou i Òscar Roger

Producció: Jèssica Montaner

Muntatge: Carles Señalada

 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3