Grècia, en coma sanitari

Retrat de la sanitat pública a Grècia, enfonsada arran de la crisi. El gran repte del nou govern de Syriza.

Des del començament de la crisi, l'any 2009, Grècia ha afrontat enormes problemes, com el seu gegantí dèficit pressupostari i una elevadíssima taxa d'atur. Un país vist com "el malalt d'Europa" que ha hagut de complir una estricta política d'austeritat imposada per la troica (Comissió Europea, BCE i FMI) que l'ha acabat ofegant. La victòria de Syriza s'explica, en gran mesura, perquè el país es vol escapar d'aquest infernal cercle viciós, que li impedeix créixer i sortir del pou del deute. Un dels sectors públics més afectats per la fallida econòmica grega és el sanitari, cosa que té unes conseqüències dramàtiques per a la població.

    El reportatge "Grècia, en coma sanitari" arrenca a Santorini, al cor de les Cíclades, una illa paradisíaca visitada anualment per una multitud de turistes... i sense cap hospital operatiu. N'hi ha un de nou, amb unes instal·lacions i uns equipaments dels més moderns, que s'hauria d'haver inaugurat el 2011 i que va costar 13 milions d'euros. Però l'Estat no disposa dels 4 milions d'euros anuals que calen per mantenir-lo en funcionament. El cas de Santorini és una metàfora del que passa a tot el país: els grecs tenen por de caure malalts. Molts no tenen cobertura sanitària; d'altres pateixen en carn pròpia les brutals retallades. Una situació a la qual el nou govern de Syriza vol posar remei urgentment. Però amb quins mitjans?

    L'espai abandonat per la sanitat pública l'intenten omplir organitzacions humanitàries i iniciatives gairebé individuals. Per fer arribar atenció mèdica i medicaments a les illes del mar Egeu, voluntaris sanitaris organitzen expedicions amb vaixell.

    Els autors del reportatge parlen amb metges, directors d'hospital, malalts..., i ens ofereixen un retrat fidel d'una de les qüestions més greus i urgents que afronta el nou govern grec.
Informació d'interèsDisponible fins al 02/03/2015 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3