Genocidi a Birmània

Genocidi a Birmània

Contingut per majors de 13 anys

A Birmània, els rohingyes, una minoria musulmana de més d'un milió de persones, viuen sota la persecució de l'exèrcit i les autoritats birmanes

L'any passat, milers de persones van ser assassinades, i els seus poblats, incendiats i arrasats, fet que va obligar 700.000 rohingyes a fugir i a buscar refugi a Bangladesh, travessant el riu Naf, que fa frontera entre tots dos països.

Segons els informes de l'Alt Comissionat pels Drets Humans de l'ONU, els estan aplicant una "neteja ètnica de manual".

Des de fa uns mesos, ja són centenars de milers, les persones que malviuen en condicions extremes als camps de refugiats que l'ACNUR ha instal·lat per fer front a aquesta crisi humana i viuen pendents d'una repatriació, acordada amb l'ONU, que temen.

Els rohingyes s'han vist històricament discriminats per la majoria budista, que els considera estrangers. De fet, 1 de cada 7 apàtrides reconeguts al món per les Nacions Unides són rohingyes, després de l'aprovació d'una llei, el 1982, que els va negar la nacionalitat birmana. Tot i que fa centenars d'anys que viuen a Birmània, els rohingyes són privats del dret a la lliure circulació i a l'educació superior, i se'ls va obligar a firmar el compromís de no tenir més de dos fills. Els rohingyes han estat, a més a més, subjectes a treballs forçats i reclosos en camps de concentració.

Els enfrontaments violents entre totes dues comunitats després d'un atac que va patir la policia birmana de fronteres, i atribuït a un grup insurgent rohingya, va ser el detonant d'una persecució que, pels observadors internacionals, s'ha de considerar un veritable genocidi.

Un reportatge de Nicolas Bertrand i  Thomas Donzelle

Producció: Caravelle  

Informació d'interèsDisponible fins al 04/03/2018 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3