Fills retornables

Fills retornables

Als EUA, nens candidats a ser adoptats desfilen en una passarel·la davant els possibles pares: l'extrem d'un malson.

"Primer veureu l'Alisha. L'Alisha és una noia molt especial i molt tendra que busca una família definitiva. Després, la Leia. Li agradaria una família tradicional, amb pare i mare, o bé una dona soltera". La presentadora de l'acte, com si mostrés l'oferta d'un producte qualsevol, va fent la descripció, remarcant aficions i desitjos dels nens i nenes candidats a ser adoptats mentre els menors van desfilant per una passarel·la. Els possibles pares van contemplant el "gènere" per decidir per quin menor opten. El tindran a prova unes quantes setmanes, i l'adoptaran o el rebutjaran. Aquest acte difícil de creure té lloc anualment a l'església evangèlica Diakon, al poble de Topton, Pennsilvània. És el cas més extrem del caòtic sistema d'adopcions i readopcions als Estats Units.

Així comença el reportatge "Fills retornables", que denuncia el sistema que es coneix amb el nom de "rehoming". Als Estats Units, es pot adoptar una criatura i després posar un anunci a internet per renunciar-hi. A la xarxa hi han miler de fotos. Són les cares d'un autèntic malson. Una quarta part de les criatures adoptades acaben abandonades pels seus nous pares. Cada any hi ha 25.000 d'aquests casos. Són els "fills retornables".

Al costat de les adopcions ordenades, legals, té lloc un autèntic "mercat de segona mà" dels nens i nenes que, per una o per una altra raó han estat rebutjats pels primers pares adoptius. Molts menors, a través dels anys, van desfilant de casa en casa, de pares i mares a nous pares i mares, sovint amb experiències vitals terrorífiques. Cap institució controla aquest "mercat". Està permès. De mitjana, cada dia apareixen tres anuncis nous de nens a la recerca de pares.

Coneixerem el cas del Frank, de 14 anys, que viu en un centre de menors des que els seus pares biològics el van abandonar quan tenia vuit anys. Una parella el va adoptar durant quatre anys, després se'n van cansar. Des de fa dos anys, busca una família. I el cas de Nita, cinc vegades readoptada a través d'internet. I el de la Megan, una dona acostumada a adoptar per internet i que, després, es va dedicar a fer d'intermediària entre l'oferta i la demanda de nens i nenes amb un resultat catastròfic.

Informació d'interèsDisponible fins al 04/12/2016 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3