Èxodes

Contingut per majors de 13 anys

Fa trenta anys que el programa "30 minuts" tracta de manera continuada el fenomen de l'èxode: pobles sencers forçats a marxar per por de perdre la vida. Per commemorar l'aniversari, un equip de "30 minuts" ha escollit aquest problema etern, vinculat una vegada i una altra a l'actualitat.
Especial "Èxodes" 

Èxodes

Fa trenta anys que el programa "30 minuts" tracta de manera continuada el fenomen de l'èxode: pobles sencers forçats a marxar per por de perdre la vida. Per commemorar l'aniversari del programa, un equip de "30 minuts" ha escollit aquest problema etern, vinculat una vegada i una altra a l'actualitat. En aquests moments, a Síria hi ha l'èxode de població més gran des de la Segona Guerra Mundial, amb més de 6 milions de persones desplaçades. Per explicar les històries humanes que hi ha darrere les xifres, "30 minuts" ha viatjat a Jordània, als campaments de refugiats on viuen des de fa més de dos anys els fugitius de la guerra de Síria.

"Èxodes", però, no s'ha volgut quedar només en el moment actual. Aprofitant els trenta anys de "30 minuts", el programa ha recuperat algunes de les històries del passat; concretament, del conflicte de Bòsnia i Hercegovina, on ja hi va haver un milió de refugiats. "30 minuts" ha tornat a Sarajevo al cap de vint anys per parlar sobre les cicatrius que deixa una guerra. I ho ha fet amb els mateixos protagonistes que ja va entrevistar el 1992.
 
Com se supera una guerra? És possible la reconciliació? Vint anys són suficients per reconstruir ponts entre comunitats? Què els espera als sirians un cop s'acabi la guerra? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals el programa ha intentat trobar resposta.
 
En el seu viatge pel nord de Jordània, "30 minuts" ha recollit testimonis esfereïdors de la fugida. "Si t'enxampaven pel camí, et degollaven... Mentre fugíem vam veure més de quinze cops la mort", explica un refugiat que es tapa la cara davant les càmeres per por de les represàlies del règim de Bashar al-Assad. Tots ells coincideixen en l'horror de la guerra. Cap s'imaginava que un dia, de manera sobtada, ho haurien d'abandonar tot. "Nosaltres ho vèiem a les pel·lícules: avions i grups armats, resistència i oposició..., però no ens pensàvem que això fos la guerra", relata una família d'Alep.
 
La majoria de fugitius de la guerra de Síria esperen als països dels voltants, Jordània, el Líban o Turquia, que s'acabin les matances. Després confien a tornar. N'hi ha molts, però, que han decidit continuar l'èxode. És el cas de Mohammed, un jove advocat que, després d'haver fracassat amb les seves demandes d'asil a les ambaixades europees a Amman, reconeix sense embuts davant la càmera que "encara que sigui nedant, ho provaré". És el que ja han fet molts altres sirians, sobretot les famílies, que continuen el viatge pensant en els fills. Busquen un futur millor que esperen trobar a Europa. Per la ruta africana arriben a Egipte o a Algèria; des d'allí, al Marroc, i, finalment, intenten entrar a Ceuta o Melilla. És una etapa de l'èxode que "30 minuts" també ha volgut seguir.
 
Pel pas fronterer de Beni Enzar, a Melilla, aquest any ja han entrat en territori espanyol, fent-se passar per marroquins, més de 1.500 sirians que expliquen com van esquivar la policia. "El passador em va preguntar si volia que donés un somnífer a la meva filla perquè no parlés", reconeix un sirià. "Jo tenia els papers d'una dona amb residència a Melilla", ens confessa la seva dona. Camuflats entremig dels milers de marroquins que cada dia entren i surten de la ciutat autònoma, els sirians i les seves famílies arriben a Espanya. Melilla s'ha convertit d'aquesta manera en una de les portes del darrere per accedir a Europa. A Espanya, però, la majoria de sirians no s'hi volen quedar. Volen anar a Suècia, Alemanya o França, països on creuen que podran tornar a començar.
 
Per trobar una resposta a la pregunta que s'ha plantejat "30 minuts" sobre com s'afronta el final d'una guerra, les càmeres s'han traslladat a Bòsnia i Hercegovina per parlar amb els bosnians. Què passa quan el periple de l'èxode es tanca? Què passa quan la guerra s'acaba i els refugiats tornen a casa? A Sarajevo, "30 Minuts" ha recuperat alguns personatges del passat, uns personatges que entre els anys 1992 i 1995 ja van protagonitzar els reportatges del programa. A tots ells els ha demanat que reflexionin sobre les cicatrius que queden després d'un conflicte.
 
És el cas d'Ina Arnautalic, que amb nou anys va ser evacuada de Sarajevo i var passar més de dos anys a Itàlia. El 1995 tornava a casa, un retorn que la càmera de "30 minuts" ja va seguir. Ara l'han tornat a recuperar, a ella i a la seva família, per fer balanç, un balanç amb regust agredolç. El país ha evolucionat i s'ha modernitzat, però encara es manté, en molts aspectes, la divisió entre serbis, croats i musulmans. Els crims de guerra continuen presents, i alimenten els retrets i el nacionalisme a la regió. Com el genocidi de Srebrenica, en què van morir més de vuit mil musulmans. Un genocidi que avui dia el serbis continuen negant. "Només voldria preguntar com és que ho van poder fer", diu una de les mares de Srebrenica, que reconeix davant de càmera que continua sense poder perdonar. Enmig de tantes rancúnies sorgeix, però, un bri d'esperança. És el cas d'Halida Bojadzi, una soldat de l'exèrcit de Bòsnia i Hercegovina que va perdre dos fills per culpa d'una bomba a Sarajevo. Al final de la guerra, Halida encara va tenir forces per tenir un altre fill. "30 minuts" l'ha tornat a visitar, a ella i al nen, que llavors era un nadó. El seu missatge fa pensar que no tot està perdut. "Ara sóc optimista", confessa davant les càmeres del programa. El seu fill, de dinou anys, afegeix: "Si volem tirar endavant, és imprescindible el perdó."
 
Gràcies al testimoni dels refugiats sirians i al seguiment de la seva vida i la seva lluita, juntament amb el testimoni dels bosnians que encara arrosseguen les ferides de la guerra, "Èxodes" proposa una profunda reflexió sobre les guerres i les seves conseqüències, devastadores, en les vides de milions de persones.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3