ESVAIR LA CRISI

Diumenge 10 de maig, el programa 30 Minuts, arrenca la Setmana de TV3 dedicada al "Canvi Econòmic", amb un reportatge sobre l'impacte que la crisi econòmica mundial ha tingut sobre la Xina. Però - i això és el que destaquem - des de la perspectiva que les autoritats i les forces econòmiques xineses han contemplat la crisi: com una gran oportunitat per replantejar-se més eficaçment el seu creixement.

Caiguda de les exportacions, tancament de fàbriques, i 20 milions d'aturats són l'impacte de la crisi mundial a la "gran fàbrica del món". Motius de preocupació, però que a la Xina, també conviden a pensar en oportunitats.

El 30 Minuts visita la zona de Wenzhou, bressol dels emprenedors xinesos i una de les grans àrees industrials de la Xina. De Wenzhou provenen els xinesos que van emigrar a Catalunya i que ara, enriquits, miren de nou cap al seu país per invertir els seus diners atrets per l'empenta de l'economia xinesa.

Per contra, els treballadors immigrants de les províncies rurals de l'interior de la Xina, són la mà d'obra excedent en temps de crisi que, en alguns casos, ha de tornar a casa fins que vinguin temps millors. Un "excedent" que el govern, lluny de marginar, compensa amb mesures anti-crisi a les províncies rurals, noves polítiques socials que anticipen una reforma de majors dimensions per fer del camp l'escenari d'una nova fase del gran desenvolupament xinès. Tot plegat, un exemple de com "esvair la crisi".
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3