Escanyats per la hipoteca

No poden pagar la hipoteca. Acaben perdent la casa -perquè se la queda el banc o la caixa- però ells continuen endeutats de per vida.

No poden pagar la hipoteca. Acaben perdent la casa -perquè se la queda el banc o la caixa- però ells continuen endeutats de per vida. Són els protagonistes d'"Escanyats per la hipoteca".

Des de l'inici de la crisi a Espanya, hi ha hagut prop de 300.000 execucions hipotecàries. És el que li ha passat a Santiago Sangucho, un paleta que va perdre la feina i que, per tant, va deixar de pagar la hipoteca. En el reportatge viurem el moment en què se li subhasta la casa i l'entitat financera se l'adjudica pel 50 % del seu valor de taxació. Això vol dir que el Santiago deurà, a partir d'ara, l'altra meitat del crèdit més els interessos de demora i les despeses judicials. El Santiago no sap com pagar aquest deute i es tem que hi arrossegarà dos dels seus germans, que el van avalar.

En Lluís Martí, de la Bisbal del Penedès, està esperant que el desnonin. S'ha venut els mobles i ja té preparada la rulot on viurà a partir d'ara. Se li ha acabat la prestació de l'atur i només cobra les ajudes socials.

Els que no saben on anar a viure són la família de l'Ernest Owusu, originari de Ghana i que es va comprar un pis a Vic fa 5 anys. Ara l'ha perdut. Té dos fills petits i la seva dona està embarassada de 8 mesos. Malgrat aquestes circumstàncies, viuran un desnonament.

A la Melània Campos, llicenciada en dret, i al seu marit, camioner, també els ha afectat la crisi, però mai han deixat de tenir ingressos. El que els passa és que amb el que guanyen actualment no poden pagar la hipoteca ni altres crèdits que van demanar per ampliar el negoci de transportistes. S'han declarat en fallida i han entrat en concurs de creditors per intentar guanyar temps i poder negociar amb les entitats creditores.

Són només alguns dels exemples de la problemàtica que estan vivint milers de famílies catalanes. Des de molts sectors es demana amb urgència reformes legislatives que evitin que aquestes famílies amb dificultats arribin a perdre un bé tan essencial com la vivenda. En el reportatge "Escanyats per la hipoteca", parlem amb afectats, advocats, jutges i representants de les entitats financeres.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3