És tard per ser mare?

A Catalunya el nombre de dones que tenen un fill a partir dels 40 anys s'ha més que doblat en els últims deu anys.

L'edat mitjana a la qual les dones catalanes tenen el primer fill és als 30,6 anys, pràcticament el país on la maternitat arriba més tard del món, en un empat tècnic amb Suïssa i Itàlia.

Ser mare tardana, però, té un preu econòmic, físic i emocional en la majoria dels casos. Les dificultats i el dolor associats al que sovint és un llarg camí fins arribar a l'embaràs no són gaire coneguts perquè qui s'hi troba no ho sol explicar. Des de les clíniques de reproducció assistida els professionals alerten que cal millorar la informació a les dones sobre els límits de la fertilitat i sobre els riscos de la maternitat tardana. 

Al 30 Minuts "És tard per ser mare?" donem veu als experts i a les mateixes dones perquè ens expliquin com es viu  tot aquest procés. Realitats com l'ovodonació o la congelació d'òvuls són ja habituals als centres de reproducció humana. Noves tècniques que permeten que dones que fa 15 anys no haurien pogut ser mares, ara sí que ho puguin ser i que suposen tota una evolució en el concepte de maternitat.
 
El fenòmen de la maternitat tardana té, a més de més riscos per a la mare i el nadó, una conseqüència a nivell demogràfic. Una de cada quatre dones nascudes als anys 70 no serà mare, i l'endarreriment de la maternitat n'és una de les principals raons.
A "És tard per ser mare?" quatre dones ens explicaran la seva experiència al voltant d'aquest tema i sabrem millor a què s'enfronten les dones o les parelles que decideixen tenir un fill passats els 40.

Un reportatge de:  Anna Lasaga i Joan Albert Lluch

Imatge: Carles de la Encarnación
Muntatge: Moisès Casanovas
Producció: Jèssica Montaner
Documentació: Elisabet Díaz / Mònica Batlle
Grafisme: Àngels Pons / Marcos Berzosa / Laura Escandell
Postproducció so: Enric Casanovas
Imatge addicional: Jordi Farré / Txus Navarro 

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3