Els profetes de l'apocalipsi

Hi ha una agitació mundial, especialment a través d'internet, sobre la pretesa profecia maia: el món s'acabarà el 21 de desembre d'aquest any 2012. Qui s'hi prepara? Com? Qui en fa negoci?

Hi ha una agitació mundial, especialment a través d'internet, sobre la pretesa profecia maia: el món s'acabarà el 21 de desembre d'aquest any 2012. Qui s'hi prepara? Com? Qui en fa negoci?

La vella profecia de la civilització maia -de fet, segons els especialistes, la data en què caduca el seu calendari ancestral- diu que el món s'acaba el 21 de desembre d'aquest any 2012. Alguns creients en aquesta predicció fatalista diuen que hi haurà grans catàstrofes naturals i la greu davallada econòmica mundial. De fet -argumenten- ja se n'estan manifestant senyals inequívoques: els últims terratrèmols, el canvi climàtic, el tsunami i l'accident nuclear al Japó, la crisi financera... D'altres argumenten que, tot i les catàstrofes, el món, la Terra no desapareixerà, la nostra civilització experimentarà uns transformació profunda i irreversible.

Però més enllà de creences i que aquestes siguin totalment alienes al mínim rigor científic, hi ha gent que s'hi prepara... I d'altres que fan negoci amb la por. El reportatge "Els profetes de l'apocalipsi" viatja a través de França, Bèlgica, Guatemala i els Estats Units per mostrar-nos-en alguns exemples. Veiem al trasbalsat alcalde de la població francesa de Bugarach, que tem un allau de gent procedent d'arreu del món que vol protegir-se de la fi del món sota "el paraigua" d'una muntanya pretesament magnètica que hi ha al terme municipal. També l'autor de best-sellers mundials sobre la predicció de la fi del món, Patrick Geryl. I viatgem fins a Guatemala, un dels països de l'Amèrica Llatina bressol de la civilització maia. Entre cerimònies i xamans, veiem el preu de l'espiritualitat de diversos turistes occidentals convençuts del pròxim sotrac de la nostra civilització.

Però és als Estats Units, on està més desenvolupada "la industria de la por". A 35.000 dòlars per persona, l'antic publicista Robert Vicino construeix búnquers amb capacitat per a 80 persones i tot allò necessari per refugiar-s'hi del món exterior durant un any. I a Salt Lake City, coneixerem Paul Seyfried, que en tretze anys ja ha venut més de 300 búnquers subterrànis. Una demanda que s'ha multiplicat els últims anys. Entre diversos personatges més que es preparen per al pitjor, coneixerem un supermercat de la supervivència i Frank Davis, un magnat del menjar fabricat expressament per a aquells segurs d'un pròxim caos.
Informació d'interèsDisponible fins al 18/04/2012 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3