El terror de Boko Haram

El terror de Boko Haram

Contingut per majors de 13 anys

Boko Haram, la milícia islamista que terroritza el nord-est de Nigèria, va centrar l'atenció mundial pel segrest massiu de noies estudiants el 15 d'abril. Però Boko Haram actua des de fa molt temps.

Boko Haram, la milícia islamista que terroritza el nord-est de Nigèria, va centrar l'atenció mundial pel segrest massiu de noies estudiants el 15 d'abril. Però Boko Haram actua des de fa molt temps.

Els milicians de Boko Haram, que encara mantenen captives més de dues-centes estudiants, van matar fa uns dies unes 45 persones a la ciutat de Maiduguri, al nord-est del país. Els atacants, que es feien passar per predicadors, van disparar contra la multitud. És una de les últimes accions terroristes del grup.

Des que, el 2009, la policia nigeriana va acabar amb la vida del fundador, Mohamed Yusuf, els seus seguidors han lliurat una campanya sagnant, que fins ara ja ha sumat més de 4.000 morts. El seu objectiu és imposar un estat islàmic a Nigèria, un país predominantment cristià al sud i de majoria musulmana al nord. El seu nom ja ens dóna una clau: Boko Haram, en l'idioma local, el hausa, vol dir "l'educació occidental està prohibida".

Nicolas Bertrand i Régis Mathé, dos reporters francesos, han aconseguit seguir la pista del terror del grup fins a la regió que ha esdevingut el seu feu. És el relat de la seva acció terrorista, de la impotència de la policia i l'exèrcit nigerians per fer-hi front, i del pànic de la població civil, que ha decidit orgaitzar-se en patrulles d'autodefensa.

Els atemptats de Boko Haram no es limiten a les escoles no islàmiques, autèntics anatemes per a l'organització. Solen disparar contra la multutud en mercats, places públiques, esglèsies i mesquites.

El reportatge "El terror de Boko Haram" ens acosta dramàticament a una realitat fins ara prou desconeguda, sobre la qual ha recaigut l'atenció i la preocupació mundials, i que s'ha convertit en un malson i una tragèdia per a unes comunitats que lluiten, a través de l'escolarització dels seus fills, contra la pobresa endèmica que les tenalla.
Informació d'interèsDisponible fins al 30/06/2014 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3