El poder de les armes

El poder de les armes

Contingut per majors de 13 anys

Com és que l'Associació Nacional del Rifle, a pesar del trauma dels Estats Units amb les armes, aconsegueix impedir qualsevol regulació i control sobre la qüestió?

Com és que l'Associació Nacional del Rifle, a pesar del trauma dels Estats Units amb les armes, aconsegueix impedir qualsevol regulació i control sobre la qüestió?
 
El desembre del 2012, Adam Lanza, de 20 anys, va entrar a la Sandy Hook Elementary School i va matar 26 nens i adults amb un rifle Bushmaster abans de suïcidar-se amb una arma de foc.

La tragèdia -l'enèsima- va commocionar el país: va provocar molt de dolor i es van desencadenar crides generalitzats del públic perquè els polítics "fessin alguna cosa" per afavorir el control de les armes. Semblava el moment idoni per a tots aquells que, des fa dècades, persegueixen una nova lesgislació de caràcter prohibicionista. Però, com ja havia passat vegades, es van trobar amb una intensa oposició d'una força política poderosa: l'Associació Nacional del Rifle, NRA.

"El poder de les armes", una producció de la PBS, la cadena pública nord-americana, és el resultat d'una investigació sobre l'NRA, la seva evolució, la seva influència política i com ha aconseguit derrotar qualsevol nova legislació sobre les armes. "Les bases de l'Associació Nacional del Rifle tenen unes creences tan fortes que són com una religió, o el que era abans una religió; ho viuen amb passió", diu Warren Cassudy, exvicepresident executiu de l'NRA.

"L'arma és un símbol de llibertat, és l'únic que pot impedir que s'imposi un mal govern", diu en el reportatge John Aquilino, exportaveu de l'NRA.

Com a contrapunt dramàtic, en el reportatge parlen els pares d'algunes de les víctimes dels tirotejos massius que sovintegen als Estats Units. L'administració de Barack Obama, després de la inoperància de George Bush i de la frustració del president Clinton sobre la matèria, ha estat l'última que ha patit en pròpia carn el poder i la influència de l'NRA. Va impulsar amb força una inciciativa legislativa, fins i tot molt tímida, després de la massacre de Newtown, on van morir vint nens i sis adults. La votació definitiva al Congrés va deixar les coses com estaven davant la perplexitat i la indignació dels familiars de les víctimes i d'una gran part del país que vol un control sobre les vendes indiscriminades de tot tipus d'armes.

Michael Kirk, autor del reportatge, assegura que l'Associació Nacional del Rifle s'ha convertit en "un tercer carril" en la política nord-americana que aconsegueix treure la qüestió, una vegada darrere l'altra, de l'agenda de prioritats.
Informació d'interèsDisponible fins al 06/08/2016 a les 23.59
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3