El perdó

Etarres penedits demanen perdó a familiars de víctimes del terrorisme en trobades discretes, dures i molt emotives. Dos protagonistes ens expliquen la seva experiència.

Etarres penedits demamen perdó a familiars de víctimes del terrorisme en trobades discretes i molt emotives. Dos protagonistes ens expliquen la seva experiència.

La iniciativa va sorgir dels mateixos reclusos d'ETA tancats al centre penitenciari de Nanclares de Oca. Molts són allà i tenen algun benefici penitenciari precisament per haver trencat amb ETA i haver-se penedit dels seus atemptats. Alguns han volgut anar més enllà: demanar perdó als familiars de les seves pròpies víctimes o a d'altres familiars d'aquells que van ser assassinats o malferits per ETA. Amb una condició certificada per les dues parts: aquestes trobades no impliquen cap reducció de pena addicional ni benefici penitenciari extra.

L'Oficina de Víctimes del Terrorisme, de la mà especialment de Txema Urkijo, històricament involucrat en iniciatives de pau a Euskadi, va agafar el testimoni de la proposta nascuda a Nanclares per poder-la fer realitat. Amb un ampli equip d'especialistes en la mediació es van anar preparant aquestes trobades. Fins ara s'han fet onze reunions, quatre de les quals amb exterroristes que rendeixen comptes dels seus atemptats directament davant dels familiars de les víctimes que ells van causar. De moment, els protagonistes volen mantenir l'anonimat. En la resta de trobades, familiars de persones assassinades per ETA es reuneixen amb presos que en nom propi i de l'organització que ara repudien volen demanar perdó. Són casos en què ha estat impossible la reunió de responsabilitat directa.

"30 minuts" ha tingut accés al testimoni dels protagonistes de dues trobades indirectes. El primer, Iñaki Garcia Arrizabalaga, fill de Juan Manuel García Cordero, assassinat per ETA el 1980, ens explica la seva impressionant reunió amb un etarra amb delictes de sang que ha volgut continuar en l'anonimat. L'altre protagonista del reportatge "El perdó" és Iñaki Rekarte, un dels autors de l'atemptat amb cotxe bomba a Santander el 1992, en què van morir tres vianants. Després de 20 anys de reclusió, ara es beneficia del tercer grau i només ha de pernoctar a la presó de Martutene. Ens explica la reunió que va tenir amb la viuda d'un home assassinat per la banda terrorista, el seu passat com a etarra i el seu procés de ruptura.

"A mí me obsesiona saber si cuando van a asesinar a alguien le miran a los ojos. Y me dijo, tal y como yo intuía, que no le miran a los ojos". És una de les referències de la trobada --esfereïdora i alhora emotiva-- d'Iñaki Garcia Arrizabalaga amb el seu interlocutor.
"Y el encargo era...: 'Venid, haced todo lo que podáis'. Las palabras eran: 'Vosotros matad todo lo que podáis'. Así era", ens confessa Iñaki Rekarte sobre la preparació de l'atemptat a Santander. "A veces pensaba: 'Algún dia tengo que ir y pedir perdón'", diu Rekarte en l'entrevista exclusiva concedida a TV3.

Els testimonis de Txema Urkijo, de la mare d'Iñaki García, Concha Arrizabalaga, i de la dona de Rekarte, Mónica García de Paredes, completen el relat d'"El perdó".

 
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3