El negoci del deute

El negoci del deute

La factura dels anys de creixement a base de crèdit ha arribat. La podrem pagar? I com desmuntem 30 anys d'economia financera sense que ens caigui tot l'edifici al damunt?

La factura dels anys de creixement a base de crèdit ha arribat. La podrem pagar? I com desmuntem 30 anys d'economia financera sense que ens caigui tot l'edifici al damunt?

Deute i crèdit sempre han existit. Però el món mai havia viscut tant del préstec com avui. Bancs, empreses, famílies i administracions. "No vam invertir, no vam construir fàbriques. Ni, individualment, tampoc vam invertir a formar-nos, a fer-nos més productius. Només vam consumir. I el món va enganxar-s'hi, perquè, mentre la gent consumia, l'economia creixia." És com ho descriu Satyajit Das, un home que coneix des de dins el sector financer, i que ara es dedica a divulgar-ne els excessos. Perquè viure a crèdit vol dir dependre cada vegada més de qui el concedeix. I el programa acudeix a la City de Londres, a veure de prop l'engranatge de les finances mundials, per posar cara als mercats, i saber com i què pensen els que en formen part. Entrevistem, entre d'altres, un dels periodistes d'economia més influents d'Europa, el cap d'opinió del "Financial Times", Martin Wolf.

A més, coneixerem la història de les discretes gestions del govern espanyol a Londres per intentar recuperar el favor dels inversors internacionals. Perquè una crisi de deute privat, que aquí va adoptar la forma de bombolla immobiliària, va transformar-se l'any 2008 en una crisi de deute públic. Ho explica Eric Toussiant, autor del llibre 'El deute o la vida': "En realitat, la part més dèbil del sistema no es Grècia, ni Espanya, ni Portugal o Irlanda. Són els bancs. Són els deutes privats, deutes d'aquestes institucions financeres. Són elles, les que han fet fallida." D'aquesta manera, la crisi s'ha traspassat als comptes públics, i ara qüestiona fins i tot el futur de l'euro. Explicarem el paper del principal actor d'aquest drama, Alemanya, i quines són les alternatives a curt termini.

Només a molt curt termini. Perquè a la llarga, tot desemboca en el mateix. Com gestionem aquesta gran bola del deute -sigui privat o públic-, sanegem el sistema sense que ens caigui al damunt, i tornem a créixer sense aquesta llosa tan pesant a l'esquena.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3