El fotògraf de l'èxode

El fotògraf argentí Juan Medina va arribar a Espanya fa vint anys, buscant un futur millor, i es va establir a l'illa de Fuerteventura atret per un eslògan turístic: "Fuerteventura, la isla tranquila". Poc s'esperava que seria testimoni de primera línia del tràgic èxode africà cap a Europa. Els últims deu anys, 32.000 africans han aconseguit arribar en fràgils pateres a les costes de les illes Canàries. Molts altres no han pogut acabar la travessia de poc més de cent quilòmetres que separa l'arxipèlag canari del continent africà.

Juan ha fotografiat amb la seva càmera bona part dels naufragis que hi ha hagut davant de l'escarpada costa volcànica de Fuerteventura, i cada racó de l'illa li recorda una tragèdia diferent.

El reportatge, coproduït per Televisió de Catalunya, la cadena Al-Jazeera International i Justin Webster Productions, destapa les històries humanes que hi ha darrere de moltes de les seves fotografies, i ens ajuda a comprendre el fenomen de la immigració a través de les persones que l'han protagonitzat.

La nit del quatre de novembre del 2004, Juan estava en una patrullera de la Guàrdia Civil quan es va detectar una patera a la deriva. En intentar fer el rescat dels més de quaranta immigrants que s'apilaven dins de la fràgil embarcació, la barca va bolcar i 11 persones van morir ofegades. 29 van poder ser rescatades, entre elles Issa Sidibé i Ibrahim Traoré, tots dos de Mali. Com la majoria de tripulants de la patera, no sabien nedar i aquella fosca nit de novembre van estar a punt de ser engolits pel mar per sempre més.

La seqüència de fotografies que va fer Juan va guanyar el premi Fotopress i és l'eix vertebrador del "30 minuts" d'avui.

Un any després de la tragèdia, les càmeres del programa han seguit en Juan quan ha anat a visitar l'Issa a Girona i l'Ibrahim a Úbeda (Jaén) per portar-los les fotos del naufragi. Tots dos han tingut temps d'adonar-se que el somni europeu era molt més dur del que pensaven, i treballen en feines temporals en espera d'aconseguir l'ambicionada regularització. En Juan aprofita la visita per fer-los més fotos i decideix viatjar a Mali per conèixer les seves famílies i mostrar-los les fotografies del naufragi i dels dos nois a Europa.

Les famílies de l'Issa i l'Ibrahim reben en Juan amb els braços oberts, i les fotografies que els porta obren un encès debat, especialment entre els més joves, sobre els riscos del llarg viatge cap a Europa i la necessitat de la immigració.

En definitiva, un apassionant retrat de la immigració a través dels ulls del fotògraf Juan Medina, que fa vint anys també va creure en el somni europeu i que va poder venir al nostre país sense jugar-se la vida com ho fan cada dia milers d'africans.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3