El cos del delicte

Contingut per majors de 13 anys

"El cos del delicte" és el resultat d'un treball d'investigació de més de dos anys, durant els quals hem entrevistat el convicte Ramon Laso per coneixe'l.

"El cos del delicte" és el resultat d'un treball d'investigació de més de dos anys, durant els quals hem entrevistat el convicte Ramon Laso per coneixe'l. 

És el primer condemnat a Espanya per doble homicidi sense confessió ni testimonis directes, sense que s'hagin trobat els cadàvers, ni tampoc restes biològiques de les víctimes. 

Ramon Laso nega que hagi mort ningú, al·lega que les dues víctimes van marxar per iniciar una nova relació i manté que sense cos no hi ha delicte: "pero si no encuentran un cuerpo, dígame usted en dónde está el delito".
 
Però els investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra (UCPD) presenten un conjunt d'indicis per incriminar Ramon Laso en el doble homicidi. En aquest cas, aquest és "El cos del delicte", i no pas els cadàvers. 

"Ramon es va perfeccionar des del moment que va entendre que, si hi ha un cadàver, aquest cadàver parla amb una autòpsia", segons el cap de la unitat, Pere Sànchez. I és que l'historial delictiu de Ramon Laso es remunta a finals dels anys vuitanta, quan ja va ser condemnat per dos parricidis a més de cinquanta anys de presó. Al cap de set anys estava en llibertat. 

Als Estats Units, des de finals del segle XIX s'hi celebren judicis per homicidi sense que s'hagin localitzat els cossos. Tad Dibiase, expert en aquesta qüestió, ha recopilat tot els casos americans: "N'hi ha hagut 440, i un 88% han acabat en condemna. Són els casos més difícils d'investigar". Per a l'exagent de l'FBI James McNamara l'important és investigar des d'un bon principi les desaparicions sospitoses, com casos d'homicidi sense cadàver, "per evitar que es perdin els indicis i que l'agressor pugui netejar les restes de sang". 

En el reportatge ens endinsem, també, en la personalitat psicopàtica de Ramon Laso, diagnosticada pels psicòlegs de la presó. A l'octubre el van condemnar a 30 anys.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3