Egipte, la revolta inacabada

Retrat de la situació d'Egipte un any després de l'inici de la revolució.

Retrat de la situació d'Egipte un any després de l'inici de la revolució.

El 25 de gener es complirà un any de l'inici de la revolta que va fer caure del poder el rais egipci Hosni Mubarak. Però la revolució encara està molt lluny d'aconseguir els seus objectius. Ara, el país està sota la tutela d'una junta militar a la qual els revolucionaris acusen de vulnerar els drets humans i a la qual exigeixen que cedeixi immediatament el poder a un govern civil sense tuteles. Mentrestant, al país hi ha sensació d'inseguretat, l'economia està paralitzada i el turisme està en caiguda lliure.

El reportatge "La revolta inacabada" analitza la situació del país des del carrer. Ens colem en una festa de prometatge d'un parella de nuvis per parlar del futur dels joves, ens barregem en una tertúlia de cafè d'un barri de la perifèria del Caire on un grup d'homes discuteix acaloradament sobre la situació del país. Vivim en primera línia les protestes i els enfrontaments dels revolucionaris amb l'exèrcit. Seguim la indignació d'un grup de dones que es manifesten contra la junta militar per denunciar els abusos soferts. Entrevistem Samira Ibrahim, una jove a qui l'exèrcit va sotmetre a una prova de virginitat després de ser detinguda en una manifestació. També parlem amb el pare de Maikel Nabil, un bloguer empresonat des de fa gairebé un any per haver criticat els militars i que, com 15.000 civils més, ha estat jutjat per un tribunal militar.

El reportatge també fa un seguiment de les eleccions legislatives que s'acaben de fer al país. L'islamisme ha guanyat sense cap mena de dubte i intentem explicar per què. La nostra càmera segueix membres dels Germans Musulmans, visita uns dels hospitals d'aquesta organització per entendre la seva obra social i acompanya un candidat salafista en una visita d'agraïment al barri que l'ha escollit. En un encès discurs en una mesquita, el candidat salafista diu que la millor garantia perquè hi hagi justícia és l'aplicació de la xaria. Preocupa això la minoria copta del país? Ho preguntem a diversos cristians i a representants de partits laics.

El punt final el posen la música i les lletres del grup de pop Cairokee, uns joves que triomfen arreu del país i que ens expliquen les seves pors i esperances de futur.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3