Decidir la mort

Decidir la mort

En els últims anys hi ha hagut un degoteig de casos d'eutanàsia, suïcidis assistits (Ramón Sampedro) o bé, senzillament, peticions de retirada de tractaments que mantenen vives les persones de manera artificial (Inmaculada Echevarría i Eluana Englaro).En cada cas concret s'obre un debat encès entre partidaris i opositors sobre la necessitat o no de regular l'eutanàsia. I a més del debat, es genera molta confusió.

En els últims anys hi ha hagut un degoteig de casos d'eutanàsia, suïcidis assistits (Ramón Sampedro) o bé, senzillament, peticions de retirada de tractaments que mantenen vives les persones de manera artificial (Inmaculada Echevarría i Eluana Englaro).

En cada cas concret s'obre un debat encès entre partidaris i opositors sobre la necessitat o no de regular l'eutanàsia. I a més del debat, es genera molta confusió.

Els diferents ministres de Sanitat de l'Estat han anat posposant la regulació de l'eutanàsia. Ara es parla de regular el suïcidi assistit. Però, què és cada cosa? Sabem diferenciar un cas d'eutanàsia d'un suïcidi assistit? Tenim clar que renunciar a rebre un tractament és un dret previst per la llei i que no és eutanàsia ni suïcidi assistit?

En el rerefons de tots aquests casos hi ha el reclam per part d'aquestes persones de poder exercir el dret de decidir com i quan morir. Sobretot, hi ha el reclam del dret a morir sense dolor, sense patiment, sense obstinació terapèutica i que es respecti la voluntat del malalt, a no girar la cara quan el malalt diu "ja en tinc prou, ajuda'm a marxar". És la reivindicació d'una mort digna i el dret a poder-ho fer sense que les persones que hi hagin d'intervenir no siguin després perseguides com a criminals.

De la mateixa manera que ningú qüestiona el dret a una vida digna, cada vegada hi ha més persones que també reivindiquen el dret a una mort digna i, sobretot, a rebre una atenció digna i respectuosa amb la seva voluntat en el tram final de la vida.

Per reflexionar sobre tot això, hem recollit el testimoni de tres persones que pateixen una malaltia degenerativa i incurable. Es troben en fases més o menys avançades de la malaltia i cadascun, des de la seva situació i visió del món, afronten el final de la seva vida amb actituds i esperances diferents, però tots coincideixen a reivindicar el dret de decidir el moment del punt final. Demanen un canvi legal que permeti instal·lar una porta de sortida perquè la pugui utilitzar qui vulgui. Demanen un canvi legal que no penalitzi ni persegueixi les persones que, arribat el moment, els ajudarien a morir.

Holanda és un dels pocs països del món on l'eutanàsia està legalitzada. Hem anat fins allà per recollir el testimoni d'una dona jove, de 34 anys, malalta d'esclerosi múltiple, que a finals d'aquest estiu es va aplicar l'eutanàsia. Ella va poder decidir el seu final i va comptar amb l'acompanyament d'un metge que va vetllar perquè aquell moment fos tranquil i segur. Va poder exercir el dret de decidir.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3