Castor, un negoci rodó?

Castor, un negoci rodó?

El Castor és el magatzem de gas subterrani més gran d'Espanya, però mai ha entrat en funcionament. Ara, els consumidors hauran de pagar per aquesta infraestructura, que, ara per ara, no serveix per res.

El Castor és el magatzem de gas subterrani més gran d'Espanya, però mai ha entrat en funcionament. Quan van començar a injectar-hi gas, el setembre del 2013, hi va haver terratrèmols i el govern va ordenar que es paralitzés el projecte. Aleshores, l'empresa impulsora, Escal USG, propietat del Grup ACS, de Florentino Pérez, va renunciar a la concessió i va recuperar la inversió. Ara, els consumidors hauran de pagar per aquesta infraestructura, que, ara per ara, no serveix per res.
 
El projecte Castor va néixer el 1996, quan una empresa canadenca va proposar fer un dipòsit de gas submarí a 22 quilòmetres de la costa de Vinaròs, al Baix Maestrat, fent servir un antic jaciment de petroli ─el jaciment Amposta─ que havia estat explotat durant anys. Des d'aleshores, tots els governs, tant els del PP com els del PSOE, han considerat estratègic aquest magatzem de gas i han anat concedint els corresponents permisos. El Castor va ser construït per Escal USG, una empresa de la qual ACS, el grup d'empreses de Florentino Pérez, té la majoria d'accions.
 
Del fet que la injecció de gas pogués provocar terratrèmols ja en va alertar l'Observatori de l'Ebre el 2005, cinc anys abans que comencessin les obres del magatzem. Aquesta possibilitat es va convertir en realitat quan s'hi van fer les primeres injeccions de gas, el setembre del 2013. Es van registrar un miler de terratrèmols, la majoria microsismes, tot i que alguns van arribar a una intensitat de 4,2 graus. Davant l'alarma social, el govern espanyol va decidir hibernar el Castor, és a dir, paralitzar les operacions del magatzem fins que no es demostrés que era segur. Aleshores, l'empresa Escal USG va renunciar al magatzem; va retornar la concessió a l'Estat i va recuperar la inversió. Aquesta mesura estava prevista en una clàusula del decret de concessió. El govern va autoritzar ràpidament el pagament de la inversió ─1.350 milions d'euros─ sense esperar a escatir si l'empresa havia actuat correctament en tot moment. Ara, com que el Castor forma part del sistema gasístic, els consumidors hauran de fer front al pagament d'aquesta quantitat durant trenta anys. L'OCU considera que, amb els interessos, se n'arribaran a pagar més de 4.700 milions d'euros. Uns 650 euros per consumidor.
 
El programa "30 minuts" repassa la història d'aquest projecte per intentar obtenir respostes a algunes preguntes: com s'han anat prenent les decisions en relació amb el Castor? Les mesures de control, durant tot el procés, van ser les adequades? Per què s'ha retornat la inversió a l'empresa si és una infraestructura que no funciona? El magatzem Castor és necessari?
 
En el reportatge hi intervenen, entre d'altres, el president d'Escal USG, Recaredo del Potro, i els exministres d'Indústria José Montilla i Miguel Sebastián.

Un reportatge de:
Santiago Torres
Ramon Vallès

 
Imatge de:
Alfons Casado
 
Muntatge de:
Carles Señalada
 
Producció de:
Jessica Montaner

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3