Anar a la navegació principal

Anar a la navegació secundària
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
#BlackLivesMatter - Les vides dels negres són importants

#BlackLivesMatter - Les vides dels negres són importants

Contingut per majors de 13 anys

El reportatge #BlackLivesMatter, emès pel "30 minuts" el 2016, torna a estar aquests dies més d'actualitat que mai. El treball mostra com una creixent generació d'activistes dels drets civils va començar a emergir als Estats Units ara fa cinc anys. Lluny d'eliminar-se les desigualtats racials, cada vegada són més els que criden que "les vides dels negres són importants"

A partir de la presa de possessió de Barack Obama el gener de 2009, molts ciutadans nord-americans van predir la fi de les desigualtats racials. Però no va ser així. La comunitat afroamericana continua sent víctima de la violència racial i, especialment, de les forces policíaques. Amèrica continua sent una nació racialment dividida. Inspirant-se en les lluites dels seus avis i pares durant els anys 50, una nova generació d'activistes, horroritzats per la violència exercida contra la comunitat negra, volen fer sentir amb molta determinació les seves veus a favor de la igualtat racial.
"Hi un sistema de racisme estructural institucionalitzat", reconeix l'antic policia Michael Wood, que va abandonar el cos conscient d'aquesta realitat.

La xifra de ciutadans negres desarmats i assassinats per la policia és tres vegades superior a la resta de races. Segons argumenten els activistes agrupats al voltant de la campanya #BlackLivesMatter, aquesta discriminació és el símptoma que el racisme està molt estès socialment.
El moviment Black Lives Matter és un moviment de drets civils nou. Sense un líder clar, el moviment aprofita el poder de les protestes directes al carrer i les xarxes socials per donar a conèixer públicament la situació de les comunitats negres. Melina Abdullah, una de les seves responsables, diu: "Black Lives Matter és un crit en marxa per reafirmar que les vides dels negres són importants i per demanar un camí real".

Però també sovint, la violència que pateixen les comunitats afroamericanes dels Estats Units no són d'origen racial, al menys, en primera instància. Els tirotejos entre els mateixos ciutadans negres, atrapats en el món de la delinqüència o de la droga o en de la violència pura i dura típica de la marginació, són habituals en barris com els de South Side de Xicago. El reportatge #BlackLivesMatter també mostra aquesta realitat. Per a molts joves i adolescents disposar d'una pistola és més fàcil que aconseguir una feina. A Xicago, no lluny d'on va viure Obama, hi ha un tiroteig cada tres hores. Sovint, les víctimes mortals de bales perdudes són nens i nenes.

L'activisme pro-drets civils també reivindica l'atenció urgent dels poders públics per treure de la marginació aquests barris sense esperança de futur. I en aquest aspecte, el racisme latent també hi juga en contra.

Testimonis directes de la violència, activistes, polítics, voluntaris... tots completen en aquest reportatge el quadre de la desigualtat racial encara vigent als Estats Units. La mort del ciutadà George Floyd i les posteriors mostres d'indignació a diferents ciutats del país, i de la resta del món, només fan que posar-ho de nou en evidència.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3