Batasuna: fora de la llei

Anàlisi de la situació política al País Basc arran de la il·legalització de Batasuna en aplicació de la llei dels partits polítics.

Més enllà del debat sobre els fonaments jurídics de la resolució de Garzón contra Batasuna o de la Llei dels Partits Polítics, tothom es pregunta si la il·legalització de Batasuna serà una eina útil per lluitar contra el terrorisme d'ETA i quines repercussions tindrà a Euskadi. Al Pais Basc hi hadivisió d'opinions. Per uns, és una mesura que acaba amb la impunitat als carrers, que talla les ales financeres i institucionals del terrorisme i que, per tant, significa un fort cop a ETA. Per altres, la il·legalització reforçarà les tesis més dures de l'esquerra "abertzale", la mateixa organització terrorista, i allunya les vies polítiques pel cessament de la violència.

Un equip del "30 Minuts" ha estat a Euskadi durant la convulsa setmana passada, en què dos terroristes van morir mentre manipulaven una bomba, hi va haver diverses manifestacions d'homenatge a aquests etarres, un guàrdia civil era assassinat a Leitza (Navarra) i, en el terreny polític, la demanda del "lehendakari" Juan José Ibarretxe d'un estatus de lliure associació amb Espanya creava una enorme controvèrsia que amenaça d'aprofundir encara més la divisió entre els partits polítics democràtics bascos.

L'equip ha parlat amb alguns dels afectats per la mesura d'il·legalització; amb membres de Batasuna, com un exprès d'ETA, que continuen negant-se a condemnar la violència i que creuen que aquesta mesura encara allargarà més el que ells anomenen "conflicte" entre Espanya i Euskadi; amb nacionalistes moderats del petit poble d'Oiartzun que critiquen l'oportunitat d'aquesta mesura perquè donarà oxígen a Batasuna en un moment en què anava caient a les urnes i amb les víctimes del terrorisme, com Consuelo Ordóñez, germana del primer regidor del PP assassinat per ETA; i amb regidors amenaçats per ETA, com l'alcalde d'Errenteria, Miguel Buen, que veuen en la il·legalització la fi de la impunitat al carrer de Batasuna i l'oportunitat d'ofegar financerament ETA.

El programa ha entrevistat també alguns intel·lectuals bascos que, al marge de la lluita partidista diària, opinen sobre l'oportunitat i els efectes de la il·legalització, com Fernando Savater, promotor de ¡Basta ya!; Xavier Elzo, sociòleg de la Universitat de Deusto; Kepa Aulestia, exdirigent d'Euskadiko Esquerra, i Jonan Fernández, dirigent d'Elkarri. També opinen sobre la proposta sobiranista del "lehendakari" Ibarretxe. Tots tenen òptiques diferents, però coincideixen a afirmar que la societat basca s'enfrontarà a partir d'ara a una forta divisió política i a un augment de la crispació entre els partits. La il·legalització de Batasuna i el debat sobiranista posen en evidència que la pacificació d'Euskadi sembla un objectiu encara llunyà.
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3