AMBAIXADORS DEL GUST
La cuina catalana i l'espanyola no havien arribat mai tan lluny. Al "30 Minuts" d'avui veurem l'impacte de les noves creacions culinàries en alguns països, com els Estats Units. Els cuiners d'èxit s'han convertit en ambaixadors econòmics i culturals.
Un equip del "30 Minuts" s'ha desplaçat a Califòrnia, a l'Institut Culinari d'Amèrica, a Napa Valley. En aquest centre, el més important dels Estats Units, sempre molt atent a les tendència alimentàries mundials, s'hi ha fet la conferència de cuina espanyola més important feta fins ara a l'estranger. Uns 60 professionals de la cuina s'hi han desplaçat per mostrar des de la cuina tradicional a la més avantguardista. Un públic de més de 600 persones, entre compradors de grans cadenes d'hotels, de botigues o de restaurants, a més de premsa nord-americana, van poder conèixer de primera mà -i en alguns casos assaborir- des d'uns calçots (cultivats allà perquè cap producte no es va poder portar des d'Espanya), una paella (amb "garrofons" nord-americans), o els canelons del Carles Gaig i el Nando Jubany.
En el terreny de la cuina més innovadora, el cuiner Joan Roca va mostrar la cocció al buit del porc, i el malagueny Dani García va enlluernar amb les seves crispetes de tomàquet cuites en nitrogen líquid. Per acabar la conferència, Ferran Adrià va arrencar els més entusiastes aplaudiments d'un públic que es va rendir a les explicacions del número u mundial.
En paral·lel a les ponències, a l'Institut Culinari d'Amèrica s'hi va fer una fira de productes on hi havia 10 comunitats autònomes -Catalunya representada per Prodeca-, l'Icex (Institut Espanyol de Comerç Exterior) i altres empresespatrocinadores.
NO TOT ÉS HAMBURGUESA I FAST FOOD
Com diu Ferran Adrià, "viatjar és important perquè veus tot el que hi ha pel món i el que hem d'aprendre" i, en aquest sentit, el reportatge també mostra una realitat molt allunyada de l'estereotip que a Amèrica només s'hi menja hamburguesa. Ben al contrari, descobrim la importància, a Califòrnia, de tot allò que es produeix de manera ecològica, de la producció de l'oli d'oliva verge extra i del vi, que, sense cap complex i com si en fessin des de fa tants segles com nosaltres, saben vendre de manera extraordinària.
MODA PASSATGERA?
En el reportatge sentirem les reflexions, apartats dels seus fogons, d'altres protagonistes, que valoren el nou paper social que es demana avui dia als cuiners. Des de Juan Mari Arzak, que amb el moviment de la Nueva Cocina Basca, fa 30 anys va començar a dignificar el paper del cuiner, fins a Carme Ruscalleda, que té "ambaixada" culinària al Japó, amb el seu restaurant, o Santi Santamaria, que reclama rigor i respecte pels productors del país per no defraudar les expectatives dels visitants.
Joan Roca i el mateix Ferran Adrià no estalvien crítiques als nostres governs perquè no han sabut aprofitar el potencial de la nostra cuina i dels nostres cuiners com a imatge d'un país que vol tenir un turisme que busqui cultura més enllà de platja i sol, i d'uns productors de l'agroindústria que volen ser més presents al món.