A la recerca del paradís

Contingut per majors de 13 anys

"30 minuts" aborda, a través d'una intensa investigació, el viatge de desenes de combatents que han deixat l'estat espanyol per afegir-se a fer la jihad. 

Què fa que un musulmà que viu al nostre país ho deixi tot i se'n vagi a fer la jihad a Síria i a l'Iraq? Quines motivacions tenen? Com ho viuen, els familiars? Com s'ho fan, les xarxes reclutadores, per aconseguir tants seguidors d'Occident? Realment, tot els que tornen del conflicte poden ser una amenaça?

Quatre mil europeus, entre els quals hi ha un centenar d'espanyols oficialment, formen part dels grups jihadistes que lluiten a la zona de Síria i l'Iraq. Els atemptats de París i Brussel·les han evidenciat que el retorn d'aquests combatents poden ser una amenaça per a la seguretat. El programa "30 minuts" de TV3 abordarà aquest diumenge, a través del testimoni de jihadistes, simpatitzants i els seus familiars, els interrogants que suscita aquest fenomen mundial.

El reportatge forma part d'una investigació que s'ha fet durant quatre mesos, en què un equip de reporters s'ha submergit en les xarxes socials per entrar en contacte amb jihadistes i amb simpatitzants de la seva causa a tot l'estat espanyol. L'àmbit geogràfic s'ha centrat en els punts d'on han sortit més combatents, dones i menors: Ceuta, Melilla i Catalunya. "A la recerca del paradís?" mostra quines són les principals eines de captació, internet, però també espais tradicionals de radicalització, com ara les presons. I també exemplifica com canvien els mètodes segons si es tracta d'homes o dones. A la recta final del reportatge s'inclou testimonis que han tornat del conflicte on expliquen la seva experiència i les conseqüències que a hores d'ara encara estan pagant. 
Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3