TOTS ELS PROGRAMES

 • 2324 - 13/11/2014 Artur Mas comença la ronda de converses amb els partits proconsulta
  Veure vídeo

  2324 - 13/11/2014 Artur Mas comença la ronda de converses amb els partits proconsulta

  L'escenari ha estat el Parlament de Catalunya. El president Mas ha començat la ronda de converses amb els partits pro consulta. De tot plegat, se n'ha pogut concloure que Esquerra Republicana i la CUP són partidaris de convocar unes eleccions al més aviat possible, mentre que la Unió Democràtica i el PSC opten per esgotar la legislatura. Per la seva part, Convergència Democràtica reitera la necessitat d'una llista única, mentre que Iniciativa persegueix la convocatòria d'una consulta legal. D'aquest tema, n'han parlat els tertulians. Bernat Dédeu ha valorat positivament l'estratègia d'Artur Mas perquè "mentre el president proposa, els altres prohibeixen". Sobre els objectius polítics dels partits, el sociòleg Pere Cardús entén que "en virtut dels resultats de les enquestes es poden entendre les presses de les formacions o tot el contrari". En aquest sentit, Margarita Sáenz-Díez assegura que "la llista única amaga la intenció de vot i ERC no vol renunciar a guanyar les eleccions". Un altre tema d'interès ha estat el pagament de 1.350 milions d'euros en concepte d'indemnització que el govern central ha pagat a l'empresa responsable del magatzem Castor, finalment congelat. Pere Torres, secretari d'Empresa i Competitivitat, ha dit que el decret llei de la mesura serà recorregut davant instàncies comunitàries I, finalment, també s'ha tractat de la petició de la justícia argentina per prendre declaració a 19 exalts càrrecs del franquisme per delictes de lesa humanitat. Martín Villa està disposat a declarar a través d'una comissió rogatòria, però sense moure's d'Espanya. Pel que fa al món del treball, el BBVA ha proposat que cada treballador es pagui una part de la indemnització en cas de ser acomiadat per l'empresa. Aquesta és la recepta de l'entitat bancària, la mateixa que ha comprat Catalunya Caixa, per revitalitzar la contractació.

 • 2324 - 12/11/2014
  Veure vídeo

  2324 - 12/11/2014

  Destaquem la proposta d'ERC d'unitat programàtica de cara a les properes eleccions com a notícia del dia. Junqueras marca un camí d'anar endavant cap a la independència al marge de les institucions de l'Estat, un camí que hauria de portar a un govern de concentració nacional per crear estructures d'Estat i redactar una Constitució que es referendaria un cop enllestida. Ens n'informa Anna Poch, redactora de la secció de Política dels Serveis Informatius de TV3. Segons el tertulià Toni Piqué, "estem instal·lats en la unilateralitat per dimissió de l'estat espanyol." Debatem què aportarien més vots independentistes, la llista unitària o l'acord programàtic. Mentrestant, "CiU festeja amb el PSC pactes per aprovar pressupostos", segons Quico Sallés. Creu que l'elecció d'una opció o una altra dependrà de la duresa de l'actuació de l'estat espanyol. Sallés també opina que "unes eleccions constituents evidentment comporten visions diferents d'estat i per tant requereixen de concurrència d'idees." Els diversos tertulians qualifiquen d'espectacle pirotècnic la destrossa de la separació de poders (executiu, legislatiu i judicial) que protagonitza el govern del PP. En els últims minuts del programa analitzem com Joan Herrera, dirigent d'ICV-EUiA, assenyala el PP com l'enemic de la democràcia a Catalunya i Espanya. Comentem la dimensió i el possible origen dels atacs cibernètics rebuts per la Generalitat el 9-N. I acabem relatant els personatges franquistes que la justícia argentina ha demanat que siguin extradits per jutjar-los allà per crims contra la humanitat.

 • 2324 - 11/11/2014 Expectació davant la querella que la fiscalia ultima contra Mas, Ortega, Gordó i Rigau
  Veure vídeo

  2324 - 11/11/2014 Expectació davant la querella que la fiscalia ultima contra Mas, Ortega, Gordó i Rigau

  El 2324 d'aquesta nit ha partit amb la previsible querella de la Fiscalia General de l'Estat contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i tres consellers més, la vicepresidenta Joana Ortega; el de Justícia, Germà Gordó, i Ensenyament, Irene Rigau. D'aquesta acció ha parlat a primera hora la líder del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. El mateix president Mas ha denunciat que l'anunci de la líder conservadora no s'ha ajustat a l'equilibri que els poders de l'estat han de tenir entre si. Tot barrejat, també s'ha parlat de l'avançament electoral. Al voltant d'aquesta atmosfera, s'espera una al.locució del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demà a dos quarts d'una al Palau de la Moncloa. Tot plegat ha generat un munt d'opinions dels tertulians. Per Antoni Granell, enginyer industrial, "la convocatòria electoral ha d'anar precedida per la diagramació d'un model d'estat". Pel director del Punt Avui, Xevi Xirgu, "que el poder judicial està condicionat pel poder polític és un fet". mentre que, per Jordi Martí, gestor cultural, "cada cop sembla més necessària la unitat de les forces pro independència". Dos experts han participat aquesta nit. Un, Juan Ignacio Sanz, professor de Banc i Mercats Financers a ESADE, ha dit que "els mercats no accepten allò que és imprevisible, es decanten per l'avorriment" en referència a la incertesa de la política catalana. I, finalment, Jordi Serra, director del Màster en Seguretat Informàtica de la UOC, ha reconegut que el cap de setmana" hi va haver una acció coordinada pel que fa a l'atac contra les web de la Generalitat que van col·lapsar tota la xarxa".

 • 2324 - 10/11/2014
  Veure vídeo

  2324 - 10/11/2014

  L'endemà del 9-N, la pregunta és: i ara què? Pels partits catalans, una consulta acordada o eleccions al Parlament que donin majoria independentista per seguir endavant. Encetem avui a les 22 h un programa especial de 2 hores de durada amb les declaracions dels dirigents del PP, pels qui tot ha estat una farsa, una il·legalitat davant de la qual respondran multitud de funcionaris, segons un portaveu. Entrevistem el professor Klaus Jürgen-Nagel, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Els periodistes de diversos mitjans de comunicació en la tertúlia afirmen que no hi ha marge per a la negociació amb l'Estat espanyol. Repassem la participació comarca a comarca amb percentatges de vot favorable a independència. Per a tertulians, 1 milió 800 mil votants a favor de la independència és insuficient per iniciar un procés cap a l'estat propi. La segona hora del programa especial la iniciem amb una entrevista a Quim Torra, vicepresident d'Òmnium Cultural. També entrevistem Izaskun Bilbao, eurodiputada i membre del grup d'observadors internacionals del 9-N. Destaca la seriositat del procés, la voluntarietat dels ciutadans i les dificultats, cosa per la qual, diu, no tenia les garanties plenes.

 • 2324 - 06/11/2014 El govern català podria traslladar el lideratge del procés participatiu a la societat civil
  Veure vídeo

  2324 - 06/11/2014 El govern català podria traslladar el lideratge del procés participatiu a la societat civil

  Dues preguntes floten a l'ambient polític de Catalunya davant la imminència del 9-N: el govern de Catalunya liderarà finalment el procés participatiu o passarà el testimoni a la societat civil representada per l'ANC? I si la Fiscalia i els jutges demanen l'actuació dels Mossos, podríem veure la imatge de la policia catalana impedint el procés participatiu? Tot plegat, amb la resposta negativa del Tribunal Suprem al recurs del govern de la Generalitat per aixecar la segona suspensió del 9-N. Per Enric Sierra, de "La Vanguardia", "cap tribunal ha dit fins al dia d'avui per què Catalunya no pot votar aquest diumenge" i, alhora, ha denunciat que sospita "d'una íntima relació entre el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional". Agustí Colomines, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, ha remarcat que "la Generalitat havia de presentar el recurs que sabia que no prosperaria". I el tercer tertulià, Enric Vila, ha mantingut que "tant si és la Guàrdia Civil com el Mossos els que retirin les urnes, l'ultratge serà el mateix". El periodista de la secció de Política Bernat Reixach ha explicat el rerefons del treball de camp que ha suposat visitar tres cases regionals de Barcelona. Per Reixach hi ha un clar trencament generacional entre els primers immigrants i els seus descendents; els seus posicionaments són totalment oposats. I, finalment, la portaveu de l'ANC, Anna Rosenfeld, ha dit que fins aquest moment s'han fet 500.000 trucades informatives a través de 100.000 voluntaris. I ha destacat moltes converses emotives de persones que desconeixien el procediment de la consulta participativa.

 • 2324 - Europa avança cap al plurilingüisme en l'ensenyament
  Veure vídeo

  2324 - Europa avança cap al plurilingüisme en l'ensenyament

  L'ensenyament i la llengua en una Catalunya independent, com era d'esperar, han generat un debat encès entre els convidats d'avui, que s'ha centrat molt en la situació i l'anàlisi del sistema actual. El redactor especialista en educació dels serveis informatius de Televisió de Catalunya, Manel Alías, ha explicat l'estructura de l'educació a l'estat espanyol, en què hi ha una llei marc que coordina uns mínims comuns entre totes les comunitats autònomes. També s'ha referit als informes PISA, en què els estudiants catalans no treuen gaire bona nota. Irene Balaguer, de la institució pedagògica Rosa Sensat, ha puntualitzat que PISA avalua resultats acadèmics, no sistemes educatius. I la filòloga Sonia Sierra ha retret que la immersió lingüística és un desastre perquè els alumnes amb el castellà de llengua materna obtenen pitjors qualificacions. Hem passat per un petit debat sobre les tendències educatives a Europa, en què progressivament s'introdueixen diverses llengües. Diversos convidats sostenen que la situació del català encara és delicada.

 • 2324 - 04/11/2014 Monogràfic sobre la relació Catalunya-Unió Europea
  Veure vídeo

  2324 - 04/11/2014 Monogràfic sobre la relació Catalunya-Unió Europea

  Nova edició del "23/24" sobre el 9-N. Aquest cop el monogràfic ha versat sobre la inclusió de Catalunya en el món de les relacions internacionals. Catalunya-Europa, en definitiva. Abans, però, s'ha connectat amb una unitat mòbil de TV3 que, des del barri barceloní de Gràcia, ha copsat la repercussió d'una cassolada contra la suspensió --la segona-- del 9-N. Des del centre informatiu, Lluís Pujol ha comentat que la intensitat de la protesta ha resultat menor que les que es van fer contra la guerra de l'Iraq. Per parlar d'Europa amb una Catalunya com a estat membre s'ha convidat cinc experts, tots coneixedors de les laberíntiques estructures comunitàries. Joan Majó, excomissari europeu i exministre d'Indústria, entén que l'actual procés s'ha de dirimir "a través d'un consens a tres: Catalunya, Espanya i la mateixa Unió Europea, i serà aquest consens el que interpretarà el contingut dels tractas vigents". Per Roger Albinyana, secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, "la Comissió Europea no adoptarà cap mesura en ferm fins que no l'hi demani un país i serà el Consell Euriopeu el que dictarà el que s'ha de fer". Jordi Bacaria, director del CIDOB, manté que "la ciutadania no és un blindatge i l'entrada de Catalunya a la UE com a estat membre requerirà un examen polític dels actuals socis". Salvador García-Ruiz, economista i membre del Col·lectiu Emma, assegura que "des de fora no entenen el bloqueig de Madrid i alhora desconeixen el perquè de la crisi entre el govern espanyol i el català". Finalment, Josep Maria Vilajosana, degà de la Facultat de Dret de la UPF, ha emfatitzat que la UE és una organització "sui generis" i, per tant, acomodatícia en virtut dels requeriments polítics puntuals.

 • 2324 - 03/11/2014
  Veure vídeo

  2324 - 03/11/2014

  Primer dels debats sobre el futur en una hipotètica Catalunya independent. Les pensions estan garantides o no? Cinc catedràtics d'Economia han debatut sense posar-se totalment d'acord però amb un mínim comú denominador: el sistema actualment vigent a l'estat espanyol i bona part de països de la Unió Europea no assegura el futur de les pensions. A poc a poc s'ha perfilat que les dades a Catalunya reflecteixen una posició millor, però no bona. La transició a un estat independent seria una oportunitat per fer un canvi important que afectaria el sistema fiscal en general per aconseguir una millor redistribució. El superàvit que va tenir Catalunya durant quinze anys entre les cotitzacions a la Seguretat Social i les pensions que percebia haurien donat un coixí de 20.000 milions d'euros, segons Modest Guinjoan, d'Economistes per la Independència, per encarrilar el tema ara quan hi ha dèficit i es preveu un empitjorament. L'augment d'impostos i/o de la productivitat són les solucions, a més de canviar a un sistema que depengui menys de la conjuntura econòmica local, el que es coneix com a sistemes de capitalització de les pensions. Tot plegat necessita d'un bon govern i d'una mentalitat empresarial decidida

 • 2324 - 30/10/2014 El govern espanyol ja compta amb l'informe favorable del Consell d'estat per impugnar el nou 9-N
  Veure vídeo

  2324 - 30/10/2014 El govern espanyol ja compta amb l'informe favorable del Consell d'estat per impugnar el nou 9-N

  El govern espanyol ja disposa del vistiplau del Consell d'Estat per impugnar el nou 9-N. Amb tota seguretat ho decidirà durant el consell de ministres d'aquest divendres. El programa d'aquesta nit ha tractat d'aquest fet, nou capítol del procés sobiranista. Les forces que donen suport a la consulta s'han posat a caminar i han encetat el procés divulgatiu per demanar el doble SÍ, com és el cas de CDC, ERC i la CUP i del SÍ en el d'Iniciativa i Unió Democràtica. Han estat convidats tots els partits polítics amb representació parlamentària. Han acceptat tots menys Unió Democràtica i el PSC, mentre que el PP s'ha disculpat per raons logístiques. Meritxell Borràs, de CDC, ha dit: "Tothom té dret a dir-hi la seva. El 9-N és un dia per viure'l". Lluís Salvadó, d'Esquerra Republicana, ha denunciat "l'absoluta parcialitat del Tribunal Constitucional, que contrasta amb el dret a construir un país nou". I Josep Vendrell, d'Iniciativa per Catalunya Verds EUiA, ha destacat que espera "un alt grau de participació per la dignitat democràtica del país" i alhora ha criticat el "cinisme amb el qual actua el govern espanyol". Des del cantó pro consulta també s'ha explicat el representant de la CUP, Josep Garganté, que ha remarcat que "tot aquest procés ha servit per augmentar la conciència política en un moment de democràcia zero". Com a únic portaveu en contra de la consulta ha assistit el diputat Carlos Carrizosa que s'ha limitat a repetir que "si no hi ha garanties jurídiques l'acte del 9-N no té valor polític" i ha reiterat que "s'està enganyant a la ciutadania". Com a colofó i entre frases, s'ha pogut saber que es prepara una ofensiva internacional per donar a conèixer tots els passos del procés sobiranista i també denunciarv els impediments de l'estat espanyol per la seva tramitació.

 • 2324 - 29/10/2014
  Veure vídeo

  2324 - 29/10/2014

  El govern de Catalunya ha penjat avui, a la web participa2014.cat, la fórmula per conèixer el lloc de participació dels ciutadans per al 9 de novembre. Avui mateix, El Periódico de Catalunya ha publicat una estudi demoscòpic que assenyala que el 35% dels cridats a participar ho faran. Entre els tertulians es constata que una xifra de 2 milions de persones es podrà considerar un èxit de participació. Hem convidat Sergi Blàzquez, portaveu de Drets, una associació de lletrats de recent creació, per lluitar contra la catalanofòbia i els delictes d'incitació a l'odi, amb qui hem comentat l'incident protagonitzat avui per uns convidats a la sessió plenària del Parlament, que han saludat amb el braç aixecat quan la presidenta els havia expulsat. La sessió plenària del Parlament ha facilitat altres temes, com el debat sobre els voluntaris per organitzar el procés participatiu del 9-N i la possibilitat o no d'aprovar els pressupostos per a l'any que ve, donada la soledat en què es troba Convergència i Unió. Eugenia Parejo també ha estat protagonista des de Sevilla. "¡Tremendo, tremendo!", ha qualificat la sessió del Parlament d'avui la que ha estat invitada per Oriol Junqueras, que havia estat hoste seu a Andalusia en un altre programa de TV. I al final hem repassat la imputació de Joaquim Nadal, exconseller de Territori, per una presumpta estafa immobiliària.

 • 2324 - 28/10/2014 La Generalitat manté el seu operatiu malgrat les amaneces d'impugnació per al nou 9-N
  Veure vídeo

  2324 - 28/10/2014 La Generalitat manté el seu operatiu malgrat les amaneces d'impugnació per al nou 9-N

  La Generalitat no pensa canviar una línia pel que fa al seu objectiu de convocatòria d'una consulta de participació ciutadana. La decisió del govern català té a veure amb el posicionament de l'executiu espanyol davant d'una nova impugnació del nou 9-N. D'aquest tema, se n'ha parlat en primera instància en el 2324 d'aquesta nit. Hi ha hagut un acte a Barcelona en què s'ha presentat el llibre "Súmate. Cuando contamos todos". Núria Clotet, coautora del llibre, ha denunciat que la determinació de la majoria dels ciutadans catalans es veu negada pel Tribunal Constitucional. Aquesta idea també ha estat defensada per Eduardo Reyes, capdavanter del moviment Súmate, integrat per ciutadans provinents d'altres indrets d'Espanya que defensen el dret a decidir dels catalans i l'opció independentista. A l'altre costat del debat s'ha situat Inés Arrimadas, diputada de Ciutadans. Ha defensat la legalitat per sobre de la decisió governamental de convocar una consulta referendària. També ha denunciat que, per molts conciutadans, se la consideri una "inadaptada" pel seu posicionament en contra del procés independentista, que, segons la diputada, ve de lluny, com una mena d'estratègia pensada amb premonició. S'ha comptat alhora amb tres tertulians: Màrius Garcia, Josep Maria Pasqual i Toni Piqué. Com a colofó, no ha estat possible eludir noves dades sobre la corrupció política. El que va ser ministre en diversos governs de José María Aznar Ángel Acebes ha declarat davant de l'Audiència Nacional. Ha reconegut responsabilitat política com a secretari general del PP per l'existència d'una caixa B, però n'ha atribuït la responsabilitat penal a l'aleshores tresorer, Álvaro Lapuerta, que també ha declarat avui.

 • 2324 - 27/10/2014
  Veure vídeo

  2324 - 27/10/2014

  38.000 voluntaris s'han registrat per fer possible el procés participatiu del 9 de novembre. l govern espanyol busca escletxes jurídiques per impugnar aquest procés. Els tertulians es mostren sorpresos pel canvi d'orientació del govern espanyol respecte a aquest esdeveniment, al qual no donava importancia en un principi. Roger Palà, fa un pas més i es qüestiona quines garanties pot donar el Govern de Catalunya, incapaç de forçar un referendum legal, que les eleccions plebiscitàries comportaran un pas endavant cap a la independència. Li contesta Miquel Puig, sorprès de la velocitat del procés, de l'audàcia del govern català i que no es pot obligar els funcionaris a desobeir. La segona part part del programa entrem a analitzar les proves d'estrès a la banca europea que ha donat bons resultats per a la banca espanyola i dolents per a la italiana. Entrevistem Josep Soler, de l'Institut d'Estudis Financers, per qui és una bona notícia per als estalviadors que recuperen tranquil·litat. "S'està recuperant el sector financer, però l'activitat econòmica no depèn només d'això. Una nova recessió en països de l'entorn podria afectar la recuperació econòmica", afirma. Seguim comentant l'operació policial Púnica, que ha acabat amb la detenció de 51 persones, 6 d'elles alcaldes, i l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid com a figura més rellevant. Tots ells acusats de cobrar comissions il·legals per valor de 250 milions d'euros. Els últims minuts, els tertulians expressen la convicció que l'acusació del diari "El Mundo" que l'alcalde de Barcelona té una fortuna en paradisos fiscals és un muntatge per desviar l'atenció Tertulians apunten la situació insostenible del govern de Rajoy, que hauria de plegar i convocar eleccions.

 • 2324 - 23/10/2014
  Veure vídeo

  2324 - 23/10/2014

  Avui, el dia que la policia ha registrat i detingut temporalment Oleguer Pujol, fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, hem portat a l'estudi l'advocat Jaume Asens, coportaveu de la formació política Guanyem, que va instar la querella que ha derivat en l'operació policial d'avui. "Hem detectat un entramat d'unes 50 empreses relacionades amb la família Pujol en què es produeixen moviments estranys i sobtats de capital. Esperem que el jutge aclareixi si l'origen d'aquests capitals és lícit o il·lícit." Ha vingut a resumir Asens la seva intenció amb la querella interposada. Aquest entramat d'empreses, segons diverses fonts, hauria mogut un negoci dubtós a l'entorn a 2.500 milions d'euros. Els tertulians i invitats es lamenten de la lentitud de la justícia. Sobretot en casos com Bàrcenas o Gurtel, que recauen en tribunals ordinaris. Per Asens, Espanya es troba en un moment de descomposició en què les elits econòmiques han desfet el pacte de silenci. D'aquí l'allau de casos de corrupció que es desencadenen. També ha definit els partidaris de la reforma constitucional com els partidaris de refer el pacte de silenci. En la segona part del programa hem parlat amb Antoni Cañete, president de PIMEC i de la Plataforma Contra la Morositat, que denuncia que les més grans empreses espanyoles, les de l'IBEX 35, paguen fora del termini legal de 60 dies. 47 mil milions d'euros és el deute d'aquestes empreses que ara com ara està fora de termini. Aquesta morositat és fatal per a petites empreses proveïdores. Cañete ha explicat els avantatges financers que això suposa per a les grans empreses. Hem acabat amb un parell de novetats respecte al procés participatiu del 9-N: la campanya d'ERC i la decisió d'ICV de fer campanya per la participació.

 • 2324 - 22/10/2014 Mas i Junqueras acorden que les eleccions plebiscitàries es convocaran després del 9-N
  Veure vídeo

  2324 - 22/10/2014 Mas i Junqueras acorden que les eleccions plebiscitàries es convocaran després del 9-N

  El 2324 d'aquesta nit ha tractat en primera instància de la trobada entre el president Artur Mas i el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, al Palau de la Generalitat. A la sortida, el líder de l'oposició i alhora soci de govern ha refermat el seu suport a la consulta del 9-N i a la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries el més aviat possible. Junqueras ha fet una crida perquè la participació de la ciutadania sigui massiva. L'única condició dels republicans és que les eleccions han de ser en clau referendària. Els tertulians d'aquesta nit, Miquel Martín Gamisans, Albert Gimeno i Agustí Colomines, han convingut en definir aquest impàs en la política catalana com de "treva de conveniència" o "treva estètica". Tot plegat per arribar al més aviat possible al 10-N i aclarir l'horitzó polític de Catalunya. Queda a la teulada el dia en què Artur Mas convocarà els comicis tenint en compte que encara s'han d'aprovar els pressupostos per al 2015. Dia el d'avui en què la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha revelat algunes dades sobre l'organització de la participació ciutadana. S'ha comparat el lèxic legalista d'Ortega per evitar paralel.lismes amb un referèndum convencional. La dada más destacada ha estat el nombre de voluntaris que a mig matí d'avui superava els 30 mil ciutadans compromesos en l'organització. El convidat d'avui ha estat David Poudevida, portaveu del fòrum empresarial Creiem en Catalunya. Durant la celebració d'un acte d'aquesta organització, s'ha dit que el món empresarial català és al costat d'allò que la societat decideixi. En aquest acte s'han reunit unes trenta organitzacions empresarials radicades a Catalunya.

 • 2324 - 21/10/2014 La diputada d'ERC, Marta Rovira, confia en votar el 9-N i en unes eleccions anticipades
  Veure vídeo

  2324 - 21/10/2014 La diputada d'ERC, Marta Rovira, confia en votar el 9-N i en unes eleccions anticipades

  El 2324 d'aquesta nit ha versat principalment de l'atmosfera d'amor i odi entre la federació política en el govern de la Generalitat i el principal partit de l'oposició i alhora soci, Esquerra Republicana de Catalunya. Per entendre el que està passant en el debat del programa ha assistit Marta Rovira, secretària general d'ERC i diputada. Molt cauta en tot moment, Marta Rovira ha contestat de forma encriptada. Ha evitat retrets i ha insistit a demanar confiança a la ciutadania en un procés que passa per votar el 9-N per després accedir a unes eleccions anticipades. Hi ha pendent una entrevista entre Artur Mas i Oriol Junqueras. Els tertulians d'aquesta nit, Joan Maria Clavaguera, Enric Sierra, Josep Vives i Marta Lasalas, han requierit de Marta Rovira anàlisis polítiques sobre el moment actual, que la diputada republicana ha sabut driblar. El missatge de Rovira ha estat persistent i repetitiu: votar el 9-N per obrir un nou capítol en unes eleccions anticipades. No ha dit res sobre una hipotètica llista única i sobre el suport a la Llei de Pressupostos pendent, però no descarta que, finalment, hi hagi una negociació constructiva. S'ha informat també de la bona notícia que suposa la confirmació que el virus de l'Ebola ha desaparegut del cos de Teresa Romero, l'auxiliar d'infermeria ingressada a Madrid. També s'ha parlat de les peticions de responsabilitats judicials a Jordi Pujol, Ángel Acebes i Josep Lluís Núñez.