TOTS ELS PROGRAMES

 • 2324 - 17/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 17/02/2015

  El president Mas presenta un pla per d'aquí al 27-S. Amb un marcat caràcter social, el president de la Generalitat ha parlat dels eixos bàsics: de la lluita contra l'atur a la reducció de l'índex de pobresa que supera el 20% de la població. Sobre aquest extrema han parlat els tertulians d'aquesta nit. Per Odei Etxearte, periodista, el que ha fet el president "és reforçar els eixos de cara a les eleccions del 27S amb una marcada tendència política pel que fa a mesures ja previstes". Martí Farrero, de Catalunya Ràdio, el que ha volgut Mas "és enviar un missatge tranquil·litzador als seus aliats, tant els que representen el sobiranisme social com la mateixa Esquerra Republicana, i, a més, ha configurat una simbiosi entre el procés sobiranista amb la justícia social". Des d'un altre angle, l'advocada Esperanza García ha reiterat que "el programa presentat avui caurà en via morta perquè l'estructura d'Estat no prosperarà". I, per la periodista Marta Lasalas, "Mas ha volgut donar una empenta a la població davant de la desmoralització que es respira al carrer". A més d'aquestes temes, el 23/24 ha tractat de la imputació dels expresidents andalusos Juan Antonio Griñán i Manuel Chaves pel cas dels ERO. Acudiran al Tribunal Suprem després de les eleccions autonòmiques d'Andalusia del 22 de març. I, finalment, s'ha parlat de la proposta del diputat de CiU al Congrés Feliu Guillaumes per retirar del Registre de Partits les formacions de marcat caràcter feixista. La resposta: el PP hi ha votat en contra i el PSOE s'ha abstingut.

 • 2324 - 16/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 16/02/2015

  La votació diferenciada de diputats de Convergència i de diputats d'Unió al Congrés a l'acord per combatre el jihadisme ha creat una crisi a la federació. L'enèsima. Avui han escenificat les paus i han pactat no fer-se mal a les properes eleccions municipals. El procés cap a la independència està provocant batzegades a Unió, on el president Duran hi està en contra. Comentem les declaracions d'avui a la comissió antifrau del Parlament sobre l'"afer Pujol" i sobre les investigacions partidàries del Ministeri de l'Interior i de l'Agència Tributària. Segueixen les citacions a l'Audiència Nacional d'exdirectius de Bankia. Avui, 10, entre ells un militant d''Esquerra Unida i l'expresident de la patronal CEOE, actualment empresonat. Els tertulians comenten que no és un cas aïllat: les retribucions dels directius de caixes d'estalvis s'estan jutjant a bastament com un saqueig de diners públics per a lucre particular. En un moment en què fons públics eren utilitzats per redreçar una mala gestió és menyspreable. Al tram final del programa entrevistem Leonardo Anselmi per parlar sobre la intenció declarada per un portaveu del Ministeri de Cultura que el govern està fent passos perquè es tornin a fer corrides de toros a Catalunya. Només el Tribunal Constitucional, sentenciant que la Generalitat no és competent en protecció d'animals, podria tornar les corrides a Catalunya, afirma Anselmi.

 • 2324 - 12/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 12/02/2015

  2324 de marcat caràcter econòmic i fiscal. El primer tema: "Els correus de Todó". En ple procés de salvament amb diner públic de Caixa Catalunya, l'aleshores director general de l'entitat, Adolf Todó, semblava que estigués més preocupat a mantenir el nivell de retribucions per a ell i la resta de responsables que en la superació de la crisi. L'any 2011, quan es van escriure els emails, Todó va cobrar 800 mil euros. Ara, el jutge que instruiex el cas ha conclòs la investigació i observa elements determinants perquè es faci el judici. Hi ha 40 acusats, tots formaven part de la directiva de Caixa de Catalunya l'any 2010. L'advocada de l'acusació particular per la CUP, Montserrat Vinyets, ho ha explicat de forma diàfana: "Tot plegat es deriva de l'avarícia d'aquesta gent". I alhora es feia la següent pregunta: "On han anat els 12.000 milions d'euros d'ajudes i quins forats han tapat?". Todó podria ser acusat, entre altres delictes, d'administració deslleial, pel qual podria ser penat entre 6 mesos i 4 anys a part de la quantia per la responsabilitat civil. Entre els tertulians, el periodista de "La Vanguardia", Enric Sierra, ha criticat la celeritat de les reformes penals en alguns àmbits i es preguntava per què "s'estableix una diferència abismal entre terrorisme islamista i els delictes de coll blanc". Mentre que Marta Lasalas, també periodista, apuntava que en altres països "es limiten els sous dels alts directius de les entitats financeres". I Jordi Mercader, escriptor i periodista, ha establert una diferència entre els sous satisfets i el grau de professionalitat en la gestió. El 2324 també ha tractat de les acusacions dels inspectors d'Hisenda contra el ministre del ram, Cristóbal Montoro, per filtrar la investigació fiscal contra el número tres de Podemos, Juan Carlos Monedero. Uns dels altres temes han estat la crisi del Partit Socialista Madrileny i el núvol corrosiu d'Igualada.

 • 2324 - 11/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 11/02/2015

  Uns quants numeros per començar. El pressupost espanyol de Defensa a primers d'anys és irrisori, però, durant el curs, el govern aprova partides que sobre els mil milions d'euros per compra d'armament. No se supera mai el 2% del pressupost de l'Estat, uns 5.000 milions d'euros. Moltes vegades són inversions camuflades a través d'altres ministeris, com el d'Indústria, o programes d'investigació. Arcadi Oliveres diu que 52 milions d'euros diaris gasta l'estat espanyol en defensa. Marc Gafarot posa el debat en la necessitat o no d'un exèrcit a la Catalunya independent. L'entorn internacional exigirà obligacions en defensa. Joan Matamala està sorprès perquè gent a internet demana serveis de seguretat de dimensions més o menys grans a les webs sobre una nova constitució per a Catalunya. Miquel Sellarès: el segle XXI cal un exèrcit europeu i Catalunya hi hauria d'aportar una petita part. Europa ha estat un desastre en defensa al segle XX, han hagut d'intervenir els EUA. L'exèrcit no és prioritari, però ports, aeroports, vies de comunicació, subministraments han d'estar assegurats. Per Oliveras, la defensa no és una despesa és un negoci, els americans ho saben bé. L'OTAN no ha defensat mai Europa, sempre ha promocionat l'autoritarisme i fomentat cops d'estat. La defensa ha de venir d'altres conceptes que no la força. Jordi Armadans: Al món hi ha 20 milions de soldats. 500 mil persones anualment moren víctimes de conflictes bèl·lics.

 • 2324 - 10/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 10/02/2015

  El programa d'avui ha començat amb la "llista Falciani", que aporta amb noms i cognoms milers de defraudors a la hisenda dels seus països. L'entitat més present és la Hong Kong Shangai Corporation (HSBC). A Espanya es calcula que 4.000 persones eren titulars de comptes en aquesta entitat. Noms com Jordi Pujol Ferrusola serien un d'aquests titulars, com l'home que va difondre els papers de Bárcenas, l'advocat barceloní i antic diputat del PP Jorge Trias Sagnier. "Molts polítics que ara manen a la Unió Europea han afavorit des dels seus països els interessos dels rics", assegura el periodista Pere Rusiñol en referència a l'actual president de la Comissió, el luxemburguès Jean-Claude Juncker. Sobre l'actitud dels polítics en exercici tant a Espanya com en altres països europeus, Simona Levi, del moviment Xnet, manté que "els actuals responsables polítics avisen els corruptes perquè regularitzen la seva situació, però en cap moment els obren un expedient". Sobre la personalitat d'Hervé Falciani, el periodista Francesc de Damalses el conceptua com "un personatge polièdric", mentre que Rusiñol destaca que "ha fet més per lluitar contra els paradisos fiscals que molts governs europeus". El programa també ha comptat amb la presència de Francesc Bonatti, membre de l'Institut d'Experts en Prevenció del Blanqueig de Capitals. Ha enumerat de forma detallada les diferents formes d'evasió fiscal i ha sentenciat amb una frase sortida de la mateixa ONU. "El segle XXI serà, sens dubte, el segle del blanqueig, que es presenta com una lluita inabastable". I, per acabar, el 2324 s'ha fet ressò de l'última votació del Congrés dels Diputats del dia. Es votava la tramitació de la llei contra el terrorisme jihadista. La federació nacionalista de CiU ha votat dividida. Convergència s'ha abstingut i Unió ha votat a favor. Per Josep Vives, advocat i periodista, suposa "més que un problema de CDC amb Duran, un contenciós amb UDC".

 • 2324 - 09/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 09/02/2015

  4 hores de compareixença d'Artur Mas a la Comissió Antifrau del Parlament han despertat una enorme expectació. Ha sortit reforçada la figura del president? ERC ha patinat sense la presència d'Oriol Junqueras? Debaten els tertulians. Resumim les respostes de Mas als líders de l'oposició en diversos vídeos. Carles Mundó ressalta que ni ERC, ni la CUP ni CiU han portat els caps de grup a la Comissió. López valora l'actitud serena del líder de Ciutadans i reafirma que la corrupció no és una cosa inventada, sino que existeix. Riba i Mundó coincideixen: cap novetat sobre la corrupció, reforç a la figura del president Mas.

 • 2324 - 05/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 05/02/2015

  Dades positives sobre el creixement econòmic a Catalunya el 2014: 1,2% del PIB. Previsions econòmiques optimistes de les autoritats comunitàries pel que fa a Espanya: creixement del 2,3% per a aquest any i del 2,5 per l'any que ve. Per Juan Ignacio Sanz, professor d'ESADE Buisness&Law Scholl, "la riquesa generada no sembla que es reparteixi amb equitat", mentre que, per Arcadi Oliveras, economista, "el PIB marca fluxos, però no estocs". Així, doncs, de les matisacions sobre la repercussió del creixement econòmic als més desafavorits s'ha passat al TTIP o el que és el mateix a l'acord comercial entre els Estats Units i la Unió Europea. Un acord que posa en qüestió la sobirania dels països europeus, principalment. Per Fidel Masreal, periodista, "abans d'un acord definitiu, serà el Parlament Europeu el que haurà de ratificar-lo, tanmateix com cadascú dels països membres". Odei Etxearte, periodista, veu en tot aquest procés "un perill davant la privatització dels serveis públics o el que és el mateix es questiona l'estat del benestar a nivell europeu". I per Antonio Baños, també periodista, "les grans empreses es blinden davant les empreses locals, aquelles que són reals i que actuen fora de l'especulació". A partir d'aquí s'ha desenvolupat el rol de la fiscalitat en tots aquests moviments que aposten per la concentració de poder, tant econòmic com polític. Pel professor Sanz, "el nivell de sobirania d'un estat és inversament proporcional al seu nivell de deute". I és aquí quan l'economista Arcadi Oliveras assegura que, "si el sistema fiscal és efectiu, l'estat del benestar perdurarà". I, finalment, el programa ha convidat Xus Figueres, tresorer i membre de la junta del Gremi de Filatèlia i Numismàtica. I ha parlat de l'euro, de l'euro de la república catalana que es van encunyar per commemorar el Tricentenari. La fiscalia de l'Audiència Nacional investiga la Generalitat per un delicte de falsificació de moneda.

 • 2324 - 04/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 04/02/2015

  Una enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat avui dóna la segona posició a Podemos en unes hipotètiques eleccions al Congrés dels Diputats. El PP guanyaria aquestes hipotètiques eleccions amb un 27% dels sufragis. Tertulians i convidats analitzen el missatge de Podemos: "Sortir de la misèria ràpid i amb alegria". S'assembla al projecte sobiranista català, però Podemos no té història. Analitzem la base electoral de Podemos i els seus líders i comparem amb Ciutadans. Podemos ha estat secundat (si no propulsat) per certs grups de comunicació propietat de persones de l'anomenada "casta". A la segona part del programa valorem la sessió de control del govern al Parlament, amb un parell de situacions tenses entre el govern i del PP. Mostrem en un vídeo el caos viari generat per la nevada d'aquesta matinada. Un fenomen meteorològic previst, per la qual cosa no s'entén que no s'hagin anticipat mesures adequades per evitar-lo. L'oposició del Ministeri d'Afers Exteriors a les delegacions de la Generalitat a l'estranger causa estupor entre tertulians. Els passos del govern grec per negociar el deute i canviar polítiques d'auteritat europees són el darrer tema del programa d'avui.

 • 2324 - 03/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 03/02/2015

  Nit de números la del 2324 d'aquesta nit. En primer lloc, CaixaBank farà pagar 2 euros a tos els usuaris dels seus caixers que no siguin clients de l'entitat financera. Més números, en aquest cas els dels beneficis del Banc de Santander, ara sota la presidència d'Ana Patricia Botín, que pugen a gairebé sis mil milions d'euros. La setmana passada, altres entitats van presentar els seus balanços: la referènciada CaixaBank, amb 620 milions; el Sabadell, amb 371, i el Popular, amb 330. Aquestes xifres, malgrat la seva magnitud, no són tan existoses, segons han pogut comentar per un costat Jordi Fabregat, doctor en Administració i Empreses i professor d'ESADE, i, per l'altre, Sebastià Rodés, advocat d'AUSBANC. Els bancs treballen amb uns índexs d'interessos baixos i aquest poc marge el compensen amb unes comissions per tots els serveis que dispensen i que abonen els clients. Més xifres, les de l'atur. Aquest mes de gener hi ha 6.800 parats més a Catalunya, mentre que el còmput general a tot Espanya arriba als 77.980, fet que comporta un total de 4 milions i mig de desocupats. Els tertulians, Marta Lasalas, Toni Piqué i Ignacio Martín, gairebé de forma unànime, han coincidit a considerar que, sense creixement econòmic, la remuntada de l'ocupació es fa molt difícil i que queden tres o quatre anys per estabilitzar aquests barems. També s'ha comentat la impugnació de la Llei de Pressupostos de la Generalitat pel PP. Això retardarà un mes la seva aprovació. El meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha advertit del perill de nevades a les cotes baixes de les comarques de Tarragona i Barcelona, que apareixeran aquesta nit o de matinada. I, finalment, Ricard Font, director general de Transport i Mobilitat, ha avançat que el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries treballa perquè des de l'Aeroport de Barcelona es pugui viatjar a Hong-Kong, Tòquio, San Francisco i Los Angeles de forma directa l'any que ve.

 • 2324 - 02/02/2015
  Veure vídeo

  2324 - 02/02/2015

  Obrim el primer programa del mes de febrer amb l'acord contra el jihadisme signat pel govern espanyol i l'oposició. Una oportunitat perduda perquè el govern retorni el dret a la justícia universal, que era una gran eina de lluita contra el terrorisme. No sembla que aquest acord afavoreixi la imatge del PSOE. Repassem diferents declaracions de líders polítics espanyols durant el cap de setmana per descobrir que Espanya s'està polaritzant entre conservadors i regeneradors. Després interpelem els convidats Isabel Martí, de Sobirania i Justícia, i Jaume López, professor de Ciència Política, sobre les propostes de constitució catalana que s'han publicat a la web www.unanovaconstitucio.cat, la de juristes encapçalats per jutge Vidal i la dels convidats, anomenada Convenció Constitucional. Descrita com un procés participatiu des d'ara i fins al dia que es referendi i que inclou la forma de debat de la tramitació parlamentària. Enric Vila llença una idea: que Podemos és fill del sobiranisme català per desestabilitzar l'estat monolític espanyol. Analitzem declaracions de Duran i Lleida aquest matí en una entrevista a RAC-1 titllant ERC de deslleial i descavalcant de qualsevol proposta independentista. Finalment informem de la web www.unanovaconstitució.cat on resaltem els temes candents, que no vol dir els més importants, segons el professor López.

 • 2324 - 29/01/2015
  Veure vídeo

  2324 - 29/01/2015

  El director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha dit que al voltant de les onze de la nit s'havien rebut una cinquantena de trucades que advertien d'incidències pel fort vent. Paral·lelament, també minimitzava les repercussions d'aquestes primeres contingències. Per als pròxims tres dies, s'espera que Catalunya sigui escombrada pel vent. S'ha aconsellat evitar desplaçaments innecessaris i actuar en tot moment amb cautela. De la mateixa manera s'han expressat un dels meteoròlegs de TV3, Francesc Mauri, i el periodista de la secció de Societat Eduard Querol, que des de la Barceloneta s'hi ha referit en els mateixos termes. El segon tema d'interès del dia ha estat la difusió de la declaració de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva esposa i tres dels seus fills. L'advocat de la família Pujol Ferrusola ha demanat a la jutge que porta el cas que imputa els interessats per delictes de blanqueig de diners i evasió fiscal d'evitar la divulgació de les seves declaracions. Per Marta Lasalas, periodista, "qui surt més malparat és Jordi Pujol". Mentre que per Josep Maria Pasqual, també periodista, "la possibilitat de veure un president Pujol ensorrat no s'ha donat". I, finalment, el professor de Comunicació Juan López Alegre ha denunciat que "el sistema garantista de la justícia espanyola no hi és per protegir la intimitat de les persones". Capítol a part han merescut les declaracions del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, sobre la compareixença d'Artur Mas davant de la comissió parlamentària sobre corrupció. Vila ha qualificat de "poc patriota" l'actitud d'ERC en aquest afer. I, per acabar, s'han recordat les declaracions favorables del mateix president de la Generalitat sobre la versemblança econòmica d'una Catalunya amb estat propi. Tot arran d'un estudi dels economistes Joan Maria Mateu i Joan Alias.

 • 2324 - 28/01/2015
  Veure vídeo

  2324 - 28/01/2015

  El jutge Andreu ha imputat aquest matí 81 directius i consellers de Bankia per la utilització de les targetes opaques. Entrevistem Sergio Delgado, del Partit X, que va iniciar l'acció judicial contra Bankia per publicitat enganyosa, per la comercialització de les preferents i per l'adjudicació de les targetes opaques a directius. Delgado afirma -l'ERO de Bankia de 4.500 persones està signat per un representant sindical que tenia adjudicada una targeta opaca. - Pere Rusiñol es congratula de la recent constitució a Catalunya d'un grup de ciutadans per organitzar la persecució judicial de la corrupció. Josep Vives destaca que cal anar més enllà dels 81 de Bankia: contra el mercat de compra venda de voluntats. Emetem les imatges facilitades fa escassament 2 hores pel jutjat on ahir va declarar Jordi Pujol, president de la Generalitat entre el 1980 i el 2003. Josep Vives: és gravíssim que es filtrin les imatges enregistrades pel jutjat. Les declaracions davant el jutge no són públiques. Ho serà el judici si es declara vista pública. Cal una investigació. Comparem les situacions de corrupteles de Catalunya i d'Espanya, i constatem que persones amb actuacions fosques han anat passejant per diferents territoris i càrrecs de l'administració. Quines serien les possibilitats de finançar-se d'una Catalunya independent? Ho explica Joan Maria Mateu, economista convidat, que acaba de publicar un llibre sobre el tema. Un estudi fet des dels paràmetres utilitzats per les agències de ràting. Una Catalunya independent pujaria 7 graons a l'escala de qualificació.

 • 2324 - 27/01/2015
  Veure vídeo

  2324 - 27/01/2015

  Jordi Pujol, la seva esposa, Marta Ferrusola, i tres dels seus set fills han declarat als jutjats. La declaració té a veure amb la quantitat de diners que estan a nom de Marta Ferrusola i la totalitat dels seus fills. Jordi Pujol s'ha refermat en la primera declaració, feta el 25 de juliol. L'expresident de la Generalitat ha reiterat que es tracta d'un llegat del seu pare, i no pas d'una herència. La seva esposa, com els fills compareixents, no han declarat. De Marta Ferrusola, n'ha parlat Maribel Juan, periodista i autora del llibre "Marta Ferrusola a l'ombra del poder". Del caràcter i la personalitat de l'esposa de Jordi Pujol, Maribel Juan ha dit que és "forta, decidida i pràctica". Per afegir que "sempre ha estat molt vinculada al poder. Ella, per exemple, és la que va presentar Lluís Prenafeta, que després es projectaria com un col·laborador determinant del president, a Jordi Pujol". El tertulians d'aquesta nit: Tian Riba, periodista; Jordi Martí, consultor cultural; Sònia Sierra, filòloga, i Agustí Colomines, historiador, han establert una dissecció entre el Pujol polític i el Pujol més íntim i personal. En el que han estat d'acord és que el ja anomenat "cas Pujol" comportarà unes conseqüències encara per determinar en el futur de Catalunya i el seu procés endegat. I, per acabar, s'ha comptat amb el president de l'Amical de Mauthausen, Enric Garriga. Avui se celebrava el 70 aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz, a Polònia. Garriga, fill de deportat, explica el ressorgiment del nazisme "perquè no hem après res de la història i no ho hem sabut ensenyar". Garriga responsabilitza els governs de no incidir en aquests tipus d'informacions a tots els nivells. "El nazisme creix en èpoques de pobresa, de crisi, de misèria. Aquesta ideologia sembra i recull", sentencia el cap visible de l'Amical de Mauthausen.

 • 2324 - 26/01/2015
  Veure vídeo

  2324 - 26/01/2015

  La carta d'una dissenyadora grega ens explica per què Syriza: "Hem perdut la por! No és un xec en blanc. Per fi no fem el que ens imposen des de fora." Els convidats alerten que la desaparició de l'estat de les polítiques socials propugnat per teories liberals porta que sigui substituït per organitzacions populistes radicals. Connectem amb Lluís Caelles. Destaca el pacte de Syriza amb ...., un partit als antípodes de les propostes d'una majoria de temes. També connectem amb Francesc Serra, a Brussel·les. Comenta que sobretot els estats prestataris no volen perdre diners renegociant el deute de Grècia. Cal vigilar molt amb els relats de "tot canviarà i anirà millor d'ara endavant". Són relats molt il·lusionants, però sovint duen a la impotència (Marina Garcés, professora de Filosofia Univ. Saragossa). Quin és el motor de transformació social a Catalunya? Potser el moviment sobiranista està perdent pistonada? Aprovats els pressupostos de la Generalitat pel 2015. Expliquem com es distribuirà una partida de 100 milions d'euros a accions socials. Sense sortir del Parlament, el president Mas ha estat citat a la comissió anticorrupció. Així es desactiva el torpede contra el procés sobiranista, acusat de tapar les vergonyes de CiU.

 • 2324 - 22/01/2015
  Veure vídeo

  2324 - 22/01/2015

  El 2324 ha començat amb la sortida de la presó de Soto del Real de l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Envoltat de càmeres i periodistes, Bárcenas, amb un aspecte immillorable, ha dit que havia fet cas a Mariano, en referència al president del PP, i ha estat fort durant els 19 mesos de reclusió. Ha afegit que la formació conservadora no ha de témer res en aquest moment. Aquest fet ha donat pas a un ampli debat sobre la corrupció i la societat al programa. Tot propiciat perquè, avui, set entitats, entre les quals hi ha la xarxa ciutadana contra la corrupció Xnet, la Federació d'Associacions de Veïns i la CUP, han posat en marxa el Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya. Dues de les seves impulsores han participat en el 23/24. Itziar González, arquitecta, ha denunciat que "la maquinària del sistema polític està destinada a tapar aquest tipus de delictes i els mateixos partits reforcen la cultura clientelar". Per la seva part, Simona Levi, sense cap mena de reserves, ha assegurat que "els partits són els afavoridors de la corrupció". Els tertulians han afegit més consideracions. Quico Sallés, periodista, referma que "el xou mediàtic està fent de Bárcenas el bo de la pel.lícula". El també periodista Antoni Bolaño ha resultat més explícit quan ha dit que "aquest senyor (Bárcenas) és un dels 40 lladres i ara falta saber qui és Alí Babà". I, finalment, Bernat Dedéu, filòsof, assegura que la història es repeteix quan "els comptables "pringuen" perquè són els que saben el que es cou a l'interior de les organitzacions". També s'han comentat les xifres de l'EPA i les mesures que el BCE impulsa per dinamitzar l'economia del Vell Continent. El professor d'Administració i Direcció d'Empreses d'ESADE, Jordi Fabregat, entén que el repte és "posar diners al mercat perquè el consumidor s'activi i les empreses inverteixin. Però hem de ser humils, perquè res està demostrat".