TOTS ELS PROGRAMES

 • 2324 - 06/05/2015
El govern espanyol denuncia el procés de preinscripció a les escoles catalanes
  Veure vídeo

  2324 - 06/05/2015 El govern espanyol denuncia el procés de preinscripció a les escoles catalanes

  El 2324 d'avui ha tractat d'un nou capítol de l'ofensiva del govern espanyol contra el model d'immersió lingüística a Catalunya. Es qüestiona, ara, el procés de preinscripció a les escoles i es fa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El ministre del ram, José Ignacio Wert, considera que no s'ha informat prou les famílies que tenen la possibilitat d'escollir el castellà com a llengua vehicular i reclama que aquesta informació es faciliti de forma individualitzada. Tema candent en la tertúlia d'avui que ha comptat amb la participació de Miquel Puig, economista; Esperanza García, advocada; Marta Lasalas, periodista, i Margarita Sáenz Díaz, també periodista. Tema candent i apassionat que Miquel Puig ha sentenciat tot dient que "l'ensenyament a Catalunya no és ni de bon tros un gran problema". S'ha criticat la mediatització de la política lingüística a Catalunya per part del govern espanyol, han comentat tant Marta Lasalas com Margarita Sáenz Díaz. Per la seva part, Esperanza García ha reiterat tot seguit el dret dels pares a escollit la llengua vehicular dels seus fills a l'escola i la falta d'informació en els impresos d'inscripció. Entre d'altres temes també s'ha parlat sobre la Fiscalia Anticorrupció que ha demanat duplicar la fiança i que s'embarguin les 15 seus de CDC pel "cas Palau". Es demana que ara l'aval a reclamar és de 6,6 milions d'euros, el doble del que s'exigia fins ara. I, alhora, també s'ha connectat amb Londres, on el corresponsal de TV3, Carles Costa, ha interpretat el probable desenllaç de les eleccions legislatives que se celebren demà al Regne Unit. Es calcula un empat entre conservadors i laboristes que expliciten les últimes enquestes. I, finalment, s'ha difós les últimes investigacions sobre el sinistre de l'avio als Alps francesos del 24 de març; el copilot hauria provat la maniobra de suïcidi quan cobria el trajecte d'anada entre Düsseldorf i Barcelona.

 • 2324 - 05/05/2015

El Parlament comença a debatre la llei electoral catalana
  Veure vídeo

  2324 - 05/05/2015 El Parlament comença a debatre la llei electoral catalana

  El 2324 d'avui ha versat sobre la gestació d'una llei electoral catalana. Han passat trenta-cinc anys de la primera convocatòria electoral a Catalunya i les forces polítiques amb presència no han estat capaces d'elaborar una llei reguladora del sistema democràtic. Demà es començarà a debatre el contingut d'aquesta llei al Parlament. Es necessiten dos terços de la cambra, 90 diputats, per aprovar el text, que va de la creació d'una sindicatura electoral fins que hi hagi vot anticipat i urnes mòbils. De tota manera, ni Josep Reniu, cap d'estudis de Ciència Política i d'Administració (UB), ni els tertulians d'aquesta nit, Josep Vives, Olga Ruiz i Roger Palà aposten perquè durant el que resta de legislatura, si definitivament es convoquen eleccions catalanes per al 27-S, es pugui confeccionar una llei reguladora del sistema electoral. Un altre tema polèmic ha resultat ser la informació publicada a través de la web CRITIC en què es denuncia que Diego José Frías, l'ultra detingut pels Mossos per la seva suposada vinculació amb un grup gihadista, es va manifestar el 12 d'Octubre a la plaça de Catalunya. La web reprodueix fotografies en què es veu Frías rere la pancarta del grup Soberanía y Libertad, una formació d'extrema dreta de nova creació. Tot plegat demostra la base qüestionable que defensa el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que relaciona estretament gihadisme i independentisme. El programa 2324 també ha recordat que Susana Díaz, la candidata socialista a la presidència de la Junta d'Andalusia, no ha aconseguit la investidura. Serà divendres, en una segona votació, quan Díaz reclamarà un altre cop la confiança de la cambra. En aquesta ocasió només necessitarà d'una majoria simple, és a dir, més vots positius que de negatius.

 • 2324 - 04/05/2015 - El PP denuncia les estratègies de Ciutadans davant les eleccions municipals i autonòmiques
  Veure vídeo

  2324 - 04/05/2015 - El PP denuncia les estratègies de Ciutadans davant les eleccions municipals i autonòmiques

  Les últimes enquestes pel que fa al Parlament de Catalunya i a l'Ajuntament de Barcelona projecten un augment significatiu de Ciutadans, que s'acompanya d'una davallada més que notable del Partit Popular. Hi ha hagut declaracions dels líders conservadors que desdibuixen les estratègies del partit que lidera Albert Rivera. La seguretat d'aquesta formació ha portat Carina Mejías, candidata de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, a comprometre's a eradicar actes com els que organitza l'ANC a Barcelona per l'11 de Setembre. D'aquestes declaracions i del resultats dels últims sondejos, n'han parlat Carles Mundó, Fidel Masreal i Toni Piqué. Per telèfon s'ha contactat amb Manuel Campo Vidal, actual president de l'Acadèmia de les Ciències i les Arts de la Televisió, per comentar la figura del periodista Jesús Hermida, mort avui als 77 anys. Campo Vidal ha ressaltat el poder d'innovació que Hermida va aportar a la televisió espanyola al final dels anys 60 fins pràcticament als nostres dies. El "2324" ha entrevistat Carlos Macías, portaveu de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica. Es calcula que només a Barcelona es practiquen una quarantena de desnonaments cada dia. Macías ha insistit que s'ha enviat una carta a CiU i a PP perquè impulsin aquesta proposta per aturar els desnonaments i regular els serveis bàsics domèstics per als més desfavorits. No han rebut resposta. I, per acabar, l'Estat no recupera ni de bon tros els diners que va prestar a la banca i tampoc sembla que hi hagi gaires esperances. En total, des del 2009, la banca ha rebut ajudes públiques per valor de 61.500 milions d'euros, incloent-hi aquí els 10.000 aportats per la mateixa banca. D'aquestes quantitats juntes, només se n'ha recuperat el 4%. Des del FROB, l'entitat oficial encarregada de regular la venda dels bancs dolents, es confirmava que, de moment, només es preveia recuperar un 28% de tot el capital injectat.

 • 2324 - 30/04/2015
La fiscal general acusa Mas de caure en una "perillosa demagògia"
  Veure vídeo

  2324 - 30/04/2015 La fiscal general acusa Mas de caure en una "perillosa demagògia"

  Les declaracions de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, sobre el procés sobiranista català i els seus protagonistes ha obert el programa d'aquesta nit. Madrigal ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, d'incórrer en una perillosa demagògia. Per Marta Lasalas, periodista, "la de Madrigal és una actitud molt tancada". Mentre que per Raquel Chasserot, estudiant d'ADE i Dret de la UAB, "aquestes declaracions són exagerades per uns objectius ambiciosos". En canvi, Enric Sierra, de "La Vanguardia", entén les paraules de Madrigal al voltant "d'un discurs polític". I, finalment, Sergi Picazo, periodista, qualifica els arguments de la fiscal general com "un joc menor de la política". El 2324 també ha tractat de la dimissió del número 3 de la formació Podem, Juan Carlos Monedero. Quan falta menys d'un mes per a les eleccions municipals i autonòmiques, Podem ha mostrat una escissió en seu sí. Monedero n'era un dels seus pilars bàsics. De tota manera, per Enric Sierra "la dimissió de Monedero s'ha d'enmarcar en el refredament que experimenta Podem com a formació política". El programa d'aquesta nit també ha repassat la rectificació del ministre de Justícia, Rafael Catalá, sobre la persecució de les filtracions periodístiques en casos judicials, el final de Carme Forcadell al capdavant de l'Assemblea Nacional Catalana i l'obertura del procés d'eleccions dels seus òrgans executius, l'acord de CiU i ERC per aturar de moment el consorci sanitari de Lleida i, per últim, els Premis de la Fundació Olof Palme, entre els quals destaca el concedit a Pasqual Maragall, antic alcalde de Barcelona i president de la Generalitat.

 • BBVA anuncia 1.600 acomiadaments a Catalunya Banc
  Veure vídeo

  BBVA anuncia 1.600 acomiadaments a Catalunya Banc

  El BBVA anuncia que ha fet 1.500 milions d'euros de benefici el 2014 i al mateix moment diu que acomiadarà 1.600 treballadors del recentment adquirit Catalunya Banc (20% del personal) i que en tancarà 285 oficines. Entrevistem Jordi Campins, president del Sindicat d'Estalvi de Catalunya: "Estem espantats, sobretot 700 a 800 persones dels serveis centrals"; "ja hem patit un 50% de baixes en 2 processos de regulació en processos de fusió entre altres caixes que van originar Catalunya Caixa" ; "si es perd la marca Catalunya Caixa, podríem perdre alguns compromisos, pensem que es pot mantenir al si de BBVA." "Antics directors generals en són responsables, però també del Banc d'Espanya." Quico Sallés recorda que els directius de les caixes van caure en el parany immobiliari dels bancs que volien i han aconseguit quedar-se la seva part del negoci del crèdit (+50%). El "cas Innova" de gestió fraudulenta de la sanitat pública protagonitza la sessió de control al govern en el Parlament. Per Odei Etxearte, "encara que es faci un ple sobre sanitat al mes de juny, el "cas Innova" als jutjats i una campanya electoral no permetran un debat serè ni sobre el cas ni la sanitat del país." Els tertulians s'escandalitzen que el ministre de Justícia vulgui castigar els mitjans que publiquin les filtracions dels funcionaris del seu àmbit; que el ministre d'Hisenda compari els seus perdons fiscals amb els del govern grec i que el Tribunal de Justícia Europeu deixi escletxes que permetin discriminar els homosexuals com a donants de sang.

 • 2324 - 28/04/2015 - El "cas Innova" s'amplia amb 9 detinguts més
  Veure vídeo

  2324 - 28/04/2015 - El "cas Innova" s'amplia amb 9 detinguts més

  La revifalla del "cas Innova" ha obert el 2324 d'aquesta nit. Amb nou persones detingudes, entre les quals hi ha la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Reus, el "cas Innova" adquireix una nova dimensió. Hi ha deu peces diferenciades. L'escàndol es remunta al període 2008-2012 per una presumpta trama de corrupció política relacionada amb l'àmbit de la sanitat. De tot plegat, n'han parlat Enrique Canovaca, cap de redacció del diari reusdigital.cat, i Colla Ballesté, delegada de TV3 i Catalunya Ràdio a Tarragona i les Terres de l'Ebre. I l'altre tema que ha encapçalat el "2324" ha estat el sinistre del ferri de la companyia Acciona, que, a poc de salpar del port de Palma, s'ha incendiat. S'han evacuat 157 persones. Hi ha hagut tres ferits, un dels quals greu. Ara, l'Autoritat dels Ports de Balears ha activat un pla d'alerta per contaminació. El "Sorrento", nom del vaixell accidentat, podria enfonsar-se i vessar la seva càrrega de combustible prop de la costa de sa Dragonera. De tot plegat n'han parlat els tertulians Jordi Mercader, Bernat Dedéu i Maria Vila. També han parlat del "cas Benítez", l'empresari que va perdre la vida al Raval presumptament a conseqüència d'una violenta detenció dels Mossos. La jutge del cas portarà vuit mossos a la banqueta dels acusats. Serà un jurat popular l'encarregat d'establir les possibles responsabilitats. A tres mil milions s'eleva el cost del manteniment de les estructures d'estat de Catalunya l'any, segons el president de la Generalitat, Artur Mas. S'ha tractat també de les llistes fantasmes i de la nova figura política del candidat "paracaigudista", aquell que no pertany com a censat en un municipi ni té res a veure amb el territori. I, finalment, el "cas Bárcenas". Hi havia curiositat per saber l'opinió de Bárcenas d'exonerar el PP de tota responsabilitat penal.

 • 2324 - 27/04/2015 - Rajoy, incombustible: vull seguir.
  Veure vídeo

  2324 - 27/04/2015 - Rajoy, incombustible: vull seguir.

  Repassem les frases "enginyoses" durant l'esmorzar entre amics del president del govern espanyol. Els tertulians es pregunten: com pot ser que consideri que el "cas Rato" no l'afecta i que, en canvi, consideri que el "cas Pujol" sí que afecta CiU i el procés independentista? Com a segon tema del programa: algunes formacions, PSC i PP, presenten llistes fictícies, amb candidats no residents al municipi. Un fenomen principalment a petits municipis de menys de mil habitants. Aquests partits poden quedar reduïts a les zones metropolitanes. Aquestes llistes són una mena de frau per computar vots i aconseguir càrrecs a les Diputacions. El ministre de l'Interior ha tornat a envestir contra la Fundació Nous Catalans, acusant-la d'interferir a les relacions entre Espanya i el Marroc. Per uns tertulians sembla que tot s'hi val a Madrid contra el procés independentista. Per Martín, el ministre matisa declaracions anteriors. Quan falta un quart de programa, Xavier Figueras ens presenta els candidats a substituir Carme Forcadell al capdavant de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Hi ha dificultats a l'ANC per consensuar una persona. Jordi Sánchez, adjunt al síndic de greuges, sembla que és qui té més probabilitats, sobretot per la seva antigua vinculació a ICV. Finalment presentem l'informe d'Eurostat sobre la subocupació, que situa Espanya en la tercera posició europea amb més gent subocupada, 57%, més del doble que la mitjana europea. Al final 5 minuts per comentar les portades dels diaris de demà. Desconcertant la del madrileny "ABC".

 • 2324 - 23/04/2015
La UE estableix una estratègia conjunta davant l'increment migratori
  Veure vídeo

  2324 - 23/04/2015 La UE estableix una estratègia conjunta davant l'increment migratori

  El "2324" ha obert el programa amb la reunió dels caps d'estat i de govern dels 28 a Brussel·les per parlar d'immigració. Des de la capital comunitària, el corresponsal de TV3 Francesc Serra ha reconegut que la reunió d'avui ha servit per diagramar una estratègia realment europea davant del fenomen migratori. El primer ministre italià, Matteo Renzi, promotor de la reunió, s'ha expressat en termes semblants quan ha reconegut que tot plegat suposa un pas endavant en aquest àmbit. Els tertulians d'aquesta nit --Ana Boza, Ruth Carandell i Miquel Puig-- han abordat el tema destacant els grans errors dels països occidentals a Síria, Líbia i l'Iraq. "La desestabilització de Líbia la paguem ara. Molts dels immigrants que decideixen embarcar-se són refugiats polítics", ha comentat Miquel Puig. Un altre tema del programa ha estat la crisi política viscuda al municipi d'Argentona. En aquesta població del Maresme, CiU no havia aconseguit confeccionar una llista per a les eleccions del 24-M i, per tant, no s'hi presentava. Un pacte d'última hora entre ERC i l'alcalde Ferran Armengol, de CDC, ha propiciat una altra alternativa. La llista d'ERC comptarà amb la participació de tres militants de CDC amb l'alcalde Armengol al capdavant. "Hem fet més cas a les opinions de la ciutadania que dels condicionants de la política nacional quan s'ha optat per aquesta solució", ha dit Ferran Armengol. També s'ha tractat del cas que involucra Federico Trillo i Vicente Martínez-Pujalte, tots dos del PP, com a perceptors d'unes quantitats d'una empresa constructura especialitzada en obra pública durant tres anys. El règim de compatibilitats ho va permetre, però des de l'oposició es posa en qüestió la falta d'ètica d'aquestes serveis. I, finalment, s'ha parlat de l'última enquesta de l'EPA i del "cas Bankia", amb set exdirectius desimputats per prescripció del delicte d'apropiació indeguda.

 • Quatre escriptores i l'actualitat
  Veure vídeo

  Quatre escriptores i l'actualitat

  Escriptores compromeses amb diverses posicions pel que fa a la relació entre Catalunya i Espanya. Cada una explica què l'ha motivat per escriure l'últim llibre, i el descriu breument. El programa d'avui debat amb aquestes creadores sobre temes d'actualitat. En primer lloc, de les candidatures municipals, de l'expansió o retracció d'unes forces polítiques o unes altres. En segon lloc, presentem un resum de l'entrevista del Punt Avui TV al president Mas en què posa ombres a la convocatòria d'eleccions al Parlament el 27 de setembre. Núria Amat planteja que Mas mareja la perdiu i fa xantatge a ERC. Per Isabel-Clara Simó, la gent els arrossega a tots dos i estan condemnats a entendre's. Patrícia Gabancho: "Si no, a l'octubre ja poden plegar tots dos." Per Najat El Hachmi, el que preval és la "meva cadira" i no pas "independència sí" o "independència no". A la segona meitat del programa, proposem a les escriptores debatre sobre la corrupció i el frau fiscal. Totes coincideixen que és un espectacle de "mala ficció" i que tot està orquestat. La diferència entre Catalunya i Espanya és que el Parlament ha constituït una comissió d'investigació. Xavi Figueras presenta, a l'últim quart, les dades d'Amnistia Internacional sobre la immigració a Europa des del nord d'Àfrica via marítima. Per les escriptores, no es pot cooperar ni crear desenvolupament a l'Àfrica amb l'incendi bèl·lic que hi ha. El Hachmi diu que "el problema és de refugiats. I Europa no concedeix estatus de refugiats. No vénen per buscar feina, sinó pau i confort". Al final, recomana un llibre cada una i argumenta per què.

 • 2324 - 21/04/2015 - El PP s'esforça per desmarcar-se de Rodrigo Rato mentre que el PSOE fa que s'hi acostin
  Veure vídeo

  2324 - 21/04/2015 - El PP s'esforça per desmarcar-se de Rodrigo Rato mentre que el PSOE fa que s'hi acostin

  El "cas Rodrigo Rato" i l'amnistia fiscal mantenen l'interès periodístic. El "2324" d'avui ha tractat com a primer tema la repercussió a les altes instàncies polítiques de l'escàndol protagonitzat per qui va ser vicepresident del govern espanyol amb José María Aznar. Des del palau de La Moncloa s'esforcen a desvincular la figura de Rato amb el govern actual i, des de les files socialistes, tot el contrari. Els representants socialistes al Congrés dels Diputats subratllen els lligams polítics i d'amistat entre Rato i Rajoy. Bé, de tot plegat, n'han parlat els tertulians d'aquesta nit: Joan López, Toni Bolaño, Gemma Aguilera i Ferran Espada. Amb la perspectiva de l'"afer Rodrigo Rato", el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha denunciat que, si bé al Parlament de Catalunya el Partit Popular ha apostat per impulsar una comissió antifrau amb el "cas Pujol" com a rerefons, al Congrés dels Diputats la mateixa formació s'oposa a crear una comissió que investigui diversos fraus que impliquen com a responsables el mateix Rajoy i el seu ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El programa ha emfatitzat la reunió que trenta empresaris, tots relacionats d'una manera o d'una altra amb l'Ibex-35, amb Mariano Rajoy al palau de La Moncloa. Temes tractats: la crisi, Catalunya i la irrupció en l'escenari polític de les noves formacions. I una plataforma digital com epolitics.org mostra quin és el perfil dels nostres polítics, per edats, formacions, professions i altres característiques que els defineixen.

 • 2324 - 20/04/2015 - Commoció en el món educatiu
  Veure vídeo

  2324 - 20/04/2015 - Commoció en el món educatiu

  L'assassinat d'un mestre per un alumne de 13 anys en un institut de Barcelona commociona Catalunya. Resumim les declaracions de la consellera d'Ensenyament. Analitzem les circumstàncies i el fet des del punt de vista jurídic. Els tertulians constaten l'augment progressiu de l'agressivitat a les aules, però discrepen sobre com el professorat ha de recuperar el respecte de l'alumnat. 20.000 persones han mort en deu anys intentant arribar a la Unió Europea. Xavier Figueras explica algunes xifres sobre operacions de vigilància i rescat de les fronteres exteriors de la UE. A la tertúlia, es comenta que cada vegada vénen més joves indocumentats i sense referents familiars. La protecció que ofereix Catalunya no concorda en res amb el projecte de treball dels adolescents que hi arriben. M. Sabata: Cal actuar en origen, que és on hi ha el problema. E. Vila: Ha fracassat l'intent de democratització dels països destrossats pel colonialisme europeu del segle XX. O. Ruiz: No són immigrants, són refugiats que fugen de llocs en conflicte. Ocupar-se'n és urgent. També repassem la presentació de l'acte de l'ANC el 24 d'abril al Palau Sant Jordi de Montjuïc. El calvari de l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional Rodrigo Rato, acusat de cinc delictes econòmics. I demanem als convidats que ens recomanin un llibre.

 • 2324 - 16/04/2015
La policia duanera deté Rodrigo Rato, antic vicepresident del govern espanyol amb Aznar
  Veure vídeo

  2324 - 16/04/2015 La policia duanera deté Rodrigo Rato, antic vicepresident del govern espanyol amb Aznar

  La detenció de l'antic vicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato, ha omplert la part principal del programa. Rodrigo Rato era detingut a la tarda al seu pis del barri de Salamanca de Madrid. La policia, agents del servei duaner, ha registrat la residència de l'exbanquer. I, després, ja detingut, se l'ha traslladat al seu despatx professional. El jutje instructor l'acusa de frau fiscal, blanqueig de diners i alçament de bens. La qüestió és, ara, si aquest fet enterbolirà el futur polític del Partit Popular. Per l'activista cultural, Miquel Martí Gamisans, es pot tractar "d'un escac a Rajoy en tota regla". En canvi, per Josep Vives, advocat i periodista, s'albira "una ombra de sospita al voltant de l'Agència Tributària. I, per tant, cal higienitzar aquest organisme". Per Ferran Casas, periodista del diari ARA, "la figura de Rato ja està amortitzada. El PP vol demostrar que no li tremola el pols quan s'ha de lluitar contra la corrupció. Tant és si la víctima és Rato o qualsevol altre persona". El segon tema del programa ha versat sobre la denúncia que aquest matí ha fet el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, quan ha posat en dubte la col.laboració de les forces de seguretat de l'estat espanyol amb la policia autonòmica. D'aquest tema, n'ha parlat l'antiga consellera d'Interior Montserrat Tura. "L'actual Estatut va aconseguir certes millores pel que fa als criteris operatius. El president de la Generalitat, per exemple, pot convocar la Junta de Seguretat per pròpia iniciativa, tot i que no es fa des de l'any 2009", ha afegit Tura. Més temes. El parlament de Dinamarca debatrà el 12 de maig el procés sobiranista català. Amb aquesta iniciativa, es pretén que s'obri un debat general a tot Europa sobre la transició nacional catalana. I, per acabar, s'ha recordat la conversa entre Javier de la Rosa, empresari, i el "Pequeño Nicolás", en la qual l'exbanquer reconeix haver finançat bona part dels partits polítics catalans.

 • 2324 - 15/04/2015
  Veure vídeo

  2324 - 15/04/2015

  TÍTOL: AVANTÍTOL: Sergio Salgado, representant del moviment 15M-pa-Rato, aclareix que fa 3 anys van denunciar la sortida a borsa de Bankia per fraudulenta i que els tribunals han vist prou indicis per posar una fiança de 800 M ¿ als responsables. Una fiança solidària que Bankia ha pagat. Ara, Rato ha de pagar la seva part a Bankia. "Potser per això ara va tant a Suïssa", diu Salgado. El 15M-pa-Rato també ha denunciat l'empresa Deloite, que va donar el vistiplau perquè Bànkia sortís a borsa, l'estafa de les preferents i la de les targetes opaques de Bankia per la qual Rato ha pagat personalment una fiança de 8 M ¿. Els tertulians d'avui recorden que a Europa hi ha poca regulació de lobbies, que els polítics acusats de corrupció o delictes econòmics ho són per les seves activitats privades. Per Esperanza García i per Bernat Dedéu, són casos aïllats. Per Rufián, una conxorxa organitzada, i el que es jutja, la punta de l'iceberg. Mostrem fotos i vídeo sobre l'actuació de l'activista davant president del BCE, Mario Draghi. Per Dedéu: aquestes protestes són molt mediàtiques, però no serveixen de gaire. Per Rufián, com a mínim un petit ensurt amb confetti per a qui era representant a Europa de Goldman Sachs, responsable del crac del 2008, que ha portat tant patiment a tanta gent, tant de temps i que encara demana més sacrificis! Al final del programa comentem el debat al Parlament de Dinamarca sobre el procés sobiranista a Catalunya. I el recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional de la Llei de Representació Exterior de la Generalitat.

 • 2324 - 14/04/2015
García-Margallo reclama un refinançament autonòmic que exclogui serveis no essencials
  Veure vídeo

  2324 - 14/04/2015 García-Margallo reclama un refinançament autonòmic que exclogui serveis no essencials

  Unes declaracions altisonants del cap de la diplomàcia espanyola han obert el 2324 d'avui. En l'escenari acadèmic d'ESADE, a Barcelona, García-Margallo ha advocat per una reforma en el sistema de finançament autonòmic en base a la corresponsabilitat i la ordinalitat, establint el que són serveis essencials i aquells que no ho són. Sobre aquests últims ha enumerat les televisions autonòmiques, les representacions a l'exterior i, fins itot, l'educació universitària. La resposta del portaveu del govern català, Francesc Homs, no ha trigat gaire quan ha comentat que "el ministre pretén desprestigiar les autonomies de l'estat espanyol. "No deixa de ser un discurs electoralista, però que TV3 sigui un dels seus objectius amaga una intencionalitat política", assegura la periodista Marta Lasalas. Per la seva part, l'advocada Maria Vila, representant del colectiu DRETS, "és denunciable que el que es vulgui sigui buidar de contingut aquelles competències que estan blindades per llei". I, finalment, Joan Maria Clavaguera explica que "les declaracions del ministre són un clar exemple de l'expressió que l'Estat es troba en una dinàmica repressiva". El 2324 ha parlat també de les investigacions que porta a terme l'Oficina Antifrau Espanyola sobre Rodrigo Rato, antic vicepresident del govern espanyol amb Aznar, que podria ser responsable de blanqueig de diners. Així ho ha difós el diari digital "Vox-Populi" i el seu especialista, Miguel Alba. També s'ha tractat de l'informe de l'FMI que preveu un creixement econòmic d'Espanya per a aquest any del 2,5% del PIB. Aquesta notícia contrasta amb el salari/hora d'Espanya, situat sis euros per sota de la mitjana de la zona euro. I també que el Congrés ha aprovat el començament de la reforma de Llei de l'Avortament, tot i perdre el suport de cinc dels seus diputats. Un recull de declaracions de l'exdeportada Neus Català ha tancat el programa, que ha recordat la proclamació de la II República aquell 14 d'abril de 1931.

 • 2324 - 13/04/2015
  Veure vídeo

  2324 - 13/04/2015

  El Palau de Pedralbes de Barcelona ha estat escenari d'una reunió de ministres Afers Estrangers. Feia 7 anys que no es trobaven. Els preocupa l'augment del jihadisme (terrorisme d'arrel islàmica). Una cimera que no traurà conclusions perquè els qui treballen per solucions són tècnics que no surten a la foto. Els discursos diferents d'un i altre posen en evidència un conflicte tot i guardar formes, i que aquesta vegada no s'ha impedit parlar al president Mas. El rosari de mencions de l'espanyolitat de Barcelona, per Margarita Sáenz Díez, és una provocació. Agustí Esteve comenta les paraules de Perez de los Cobos, president del Tribunal Constitucional, a favor de modificar l'Article 8 de la Constitució. Ha introduït el tema de cara al cicle electoral. Sembla que, a diferència de fa dos anys, ara hi hauria consens a modificar la Constitució, el problema és què i com. Emetem diversos vídeos d'intervencions a la Comissió antifrau del Parlament. Intents contraposats d'embrutar-se entre CiU i PP. "Això permet als ciutadans a treure conclusions. Però la conclusió institucional la redactarà la majoria parlamentària." diu Margarita Sáenz. Els dos últims temes es refereixen a Madrid: els atacs de Felipe González contra Pablo Iglesias reflecteixen la por del PSOE a Podemos. La portada del diari "ABC" de demà continua en l'intent de vincular el sobiranisme català amb islamisme radical.

Anar al contingut