El Consell d'Europa denuncia maltractaments físics i vexacions al CIE de la Zona Franca

Programa monogràfic el del 2324 d'avui sobre la immigració. S'ha partit dels CIE, els centres d'internament d'estrangers. A Catalunya n'hi ha un, el de la Zona Franca de Barcelona. Precisament avui, el Consell d'Europa ha fet públic un informe que denuncia maltractaments i vexacions en aquest centre.

El fotoperiodista Robert Bonet ha plasmat l'aventura que suposa per a milers d'immigrants l'entrada per Melilla. Les seves fotos relaten el patiment i la indignitat per a persones que busquen un futur a Occident. "A Melilla, hi ha una guerra, si es vol de baixa intensitat, contra els immigrants africans", assegura Bonet. Des de Brussel.les, el corresponsal de TV3, Francesc Serra, estima que "la denúncia del Consell d'Europa és un toc d'atenció per a Espanya, un cop molt dur contra la implementació de les polítiques d'immigració".

Alba Cuevas, directora de SOS Racisme de Catalunya, reclama que "per dignitat i justícia, els CIE s'han de tancar". En el mateix sentit s'ha expressat Andrés García Berrio, de l'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona, quan ha dit que "s'ha convocat una gran manifestació a Barcelona el 20 de juny per tancar el centre de la Zona Franca i canviar de paradigma legal". Tot plegat demostra, segons el vocal de la Comissió de Defensa dels Drets Humans de la Persona de l'ICAB, Josetxu Ordóñez, que "hi ha una escissió entre les polítiques migratòries i el posicionament i sensibilitat de la societat".

A la porta del CEI de la Zona Franca s'ha entrevistat Joaquim Pons, de la Fundació Migra Studium, i ha destacat "l'alt grau de desinformació dels interns i la falta de salubritat de les instal.lacions".

I, finalment, un record a títol d'homenatge del periodista Xavier Vinader, desaparegut avui. Un exemple de dignitat professional pel seu compromís social i l'honestedat personal.Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3