2324 - 30/04/2014

L'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que per primera vegada ha plantejat la doble pregunta sobre el futur polític de Catalunya, ha encapçalat el programa d'avui. Han estat 2.000 entrevistes presencials fetes entre el 24 de març i el 13 d'abril. Ha costat 45.500 euros. El resultat és que l'opció més votada és la independentista. Aquells que votarien "sí" a la primera pregunta --"Vol que Catalunya esdevingui un Estat?"-- i "sí" a la segona --"Vol que aquest Estat sigui independent?"-- sumen el 47,1% dels enquestats. Els favorables al "no" arriben al 19,3%. Sobre les preferències polítiques en cas d'eleccions, tant si fossin europees com autonòmiques hi ha un frec a frec entre CiU i Esquerra.

Els tertulians d'avui han estat Joan López Alegre, Miquel Puig i Enric Vila. A més a més també hi han participat els presidents de l'Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch (alcalde de Premià) i de la federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amos (alcalde de Pineda). Tots dos han abordat el tema de la crisi econòmica que afecta els municipis. L'afany del govern espanyol per reduir el dèficit públic afecta directament la gestió municipal. Tots dos representants dels municipis catalans han explicat la dificultat per donar servei al ciutadà.

I, per arrodonir el programa, s'ha emès un reportatge sobre la gestió de l'aigua i el paper que en aquest assumpte té el municipi. En aquest sentit, hi ha l'exemple de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, que ha recuperat la gestió pública de l'aigua en contra del que passa a la gran majoria de municipis catalans. Miquel Puig, economista, un dels tertulians, ha destacat que tant la gestió pública com la regulació de la gestió privada en el subministrament de l'aigua són deficients a Catalunya i a tot Espanya.

Pots utilitzar chromecast a l'APP de TV3